Snøhetta-design fra Dubai

I Premier 45 har norske arkitekter stått for interiøret.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Premier 45 er bygd som en «performance cruiser». Karbonfiber er et nøkkelord.

Premier Composite Technologies holder til i Dubai og produserer en rekke forskjellige produkter i komposittmateriale. Blant annet har de bygd verdens største klokke og stått for store bygningsdeler til diverse moskeer i arabiske land, men de bygger også seilbåter.

Mest kjent for oss i Norge er kanskje Landmark 43, men de står også bak båter som Ker 53, JV40 og Farr400, mens den nyeste på listen er Premier 45.

Premier 45 er designet av Botin-Carkeek, men for oss nordmenn er det spesielt spennende at det norske arkitektkontoret Snøhetta har stått for interiøret.

Snøhetta har på ingen måte oppfunnet kruttet på nytt, du finner alle de kjente elementene som bysse, salong og så videre der du forventer å finne dem, men utføringen er nok litt annerledes – som LED-lys innfelt i dørkplatene... LED-lysene kan du stille inn til å vise den fargen du vil. For oss seilere er det fort gjort å sette fingeren på det praktiske ved interiøret. Vi har ikke vært om bord i båten, men det er nærliggende å tro at det ikke er spesielt enkelt å holde seg fast under dekk på kryss i litt vind og bølger. Ønsker du derimot å vurdere det selv, kan du se båten på Düsseldorf-messen senere i januar.

Premier 45 kommer med en heve/senkekjøl hvor du kan reduserer dypgående fra 2,9 meter til 1,9, og produsenten fremhever at båten skal være en performancebåt som presterer godt. Derfor er både dekk og skrog i karbonfiber og E-glass og all interiøret er i komposittmaterialer. Mast, bom og det utrekkbare baugsprydet er også i karbonfiber.

Når det kommer til Snøhetta er Premier Composites fornøyd med samarbeidet:

– Dette konseptet er gjort av dem. Idéene, farge- og materialvalg er det Snøhetta som står for. Vi opprettet samarbeidet på bakgrunn av arkitektsamarbeidet vårt innenfor bygninger. Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, sier Max Waimer, teknisk sjef hos Premier Composites Technologies, i en pressemelding.

Du kan se flere Snøhetta-bilder her.

Premier 45:

LOA 13,72 m

Lengde vannlinje: 12,94 m

Bredde: 4,15 m

Deplasement: 8 000 kg

Seilareale kryss: 122,1 kvm

Seilareale lens: 259,8 kvm