Utvalget for navigasjonsapper er stor for iPad. Nå har også Garmin lansert et alternativ.
Kjøp en USB-lader med løs ledning og som har effekt på 10 watt.
Vanntette bokser koster mer, men gjør også at nettbrettet kan monteres fast.
Vanntette kartposer er en enkel og billig løsning for å beskytte nettbrette for vann.

Julegave også for båten

Over 100000 fikk nettbrett til jul. Her er noen tips for å bruke gaven i båten.

Publisert Sist oppdatert

2012 var året da nordmenn fikk nettbrett til jul. En samlet elektronikkbransje utroper iPad og de andre brettene til årets store julegavevinner, skrev VG.no i romjulen. Dette er en julegave som hele familien kan få glede av om bord også.

Bruker lite strøm

Fordelen med iPad i forhold til en PC om bord, er det minimale strømforbruket. Batteriet varer i åtte timer til ti timer, men det beste av alt er at den lades via en USB-kabel. Når den lades, er forbruket bare 10 watt, eller under 2 amp. I bruk trekker en iPad bare 2 watt. Ønsker du å kutte ned på strømforbruket i båten, er en iPad et godt valg fremfor en PC. Et nettbrett erstatter PC-en til det meste. Når du kjøper en 12 volt USB lader, så velg en med avtakbar ledning. Da kan du bruke laderen til å lade mer enn iPaden. Laderen må også gi 10 watt. Mange har kun 5 watt som holder til mobil, men ikke leserbrett. Ned iPad 3 oppgraderte Apple oppløsningen på iPadens skjerm. Det gjør at den bruker mer strøm. Produsenten har klart å holde batterilevetiden, men de nyeste modellene tar lengre tid å lade enn iPad 1 og 2.

Les om ladere til iPad her

Best under dekk

Nettbrettene liker ikke fuktighet. De fleste har også en skjerm som er vanskelig å lese i sollys. iPaden er derfor ikke like egnet i cockpiten som under dekk. Det finnes både vanntette poser, og bokser som gir tiltrekkelig beskyttelse, men løser ikke problemet med direkte sollys. Løsningen er å sette seg slik at kroppen lager en skygge på skjermen. Da kan man tyde nettbrettet.

Les om beskyttelser for iPad her

Gøy for barna

Mange elsker sjøen fordi det gir et avbrekk fra stress og forstyrrelser i hverdagen. Lange kvelder med en god bok, og solnedgang. Få barn ser denne verdien dessverre, og for dem kan en iPad redde kjedsomheten. Spill er billig, eller gratis. Nettbrettene er også egnet for å se film eller høre på musikk. Det er mer tungvint å laste opp en film på en iPad enn på et nettbrett på Android. Android er mer åpen for ulike filformater.

Det er også mulig å bruke nettbrettet for å se TV, men dette krever en god nettforbindelse. NRK har en god app som gjør at du kan se alle tre kanaler direkte, eller dykke ned i deres innholdsrike arkiv.

Dårlig lyd

Nettbrettenes innebygde høyttaler er ikke noe å skryte av. Skal duse en film, eller høre på musikk alene, så fungerer det greit med høretelefoner.

Problemet oppstår når flere skal se en film. Det finnes mange løsninger. Det enkleste er små høytalere som kobles til via lydutgangen på nettbrettet. Du får også små høytalere som er trådløse, og som mottar lydsignaler via brettets bluetooth-nettverk. Videre finnes det bluetooth-mottagere som kan kobles til båtens lydanlegg, du finner et alternativ her.

Båtens manualer

En smart måte å bruke et nettbrett om bord er å laste ned manualer til båtens utstyr som PDF-filer. Går du inn på produsentens nettside finner du det aller meste tilgjenglig. Det er mye raskere å slå opp i manualene på nettbrettet, enn i papirutgaven, fordi innholdet er søkbart. Du slipper også å drasse med deg kilovis med papir om bord.

Sjekk været og e-posten

Du får nettbrett med og uten mobilforbindelse. Med innebygget 3G kan du surfe på nettet, nesten som hjemme. Du kan få et tvillingkort fra din mobilleverandør. Det koster deg en lite beløp hver måned. Med internett kan du sjekke været, lese nyheter og sjekke e-posten. Men du trenger ikke å ha 3G for å surfe på nettet. Har du en smarttelefon, kan du sette denne opp slik at den skaper et trådløst nettverk om bord, slik at lesebrettet får internett via din mobil.

Les mer om mobiltelefon som trådløs router her.

Med eller uten GPS

Nettbrett har blitt et populært produkt for navigasjon, og det finnes mange gode apper som gjør brettet til en plotter. Nettbrettet har en stor skjerm med svært høy oppløsninge. De er også kjappe, og enkle å bruke, samtidige billige. Problemet er bruken i cockpiten hvor direkte sollys gjør det vanskelig å lese skjermen.

Det er kun iPad med 3G som har innebygget GPS. Men har du en billigere utgave uten GPS, så finnes det en løsning. Bad Elf er en liten dings som kobles inn i iPadens 30-pins kontakt. Denne fungere ikke med iPad mini og iPad 4. Men Bad Elf har også en Bluetooth utgave som gjør at du får GPS-signalet trådløst, og denne vil også fungere på de nyeste modellene. Bad Elf er tilpasset nettbrett fra Apple.

Les mer om Bad Elf her.

Navigasjonsapper

Navionics var først ute, og er fremdeles ledene som navigasjonsapp på nettbrett. Navionics leverer også både til iPad og Android nettbrett. iSailor er billigere, og på mange måter også bedre, men jeg missliker måten kartet blir tegnet opp når jeg zoomer ut. iNavX er mest avansert, og minner mye om kartprogrammene på en PC. C-Map, eller Jeppesen, som det nå heter har utviklet Plan2nav som jeg ikke liker. Garmin lanserte rett før jul sitt BlueChart-alternativ. Det virker som et meget godt produkt, men har sine svakheter.

Les om ulike navigasjonsapper her.

Les mer om Navionics her

Les mer om BlueChart fra garmin her

Avansert bruk

Stadig mer av det profesjonelle utstyret kommuniserer med iPad, og noen også med Android. Simrad har satset på en åpen standard, noe som gjør at også ikke Simrad-apper kan benytte seg av båtens data. iNavX er et slikt program. Dette kan lese båtens værdate og AIS-informasjon. iAIS fra Digital Yacht gjør også en slik jobb. Denne boksen kobler du sammen med båtens nettverk, og sender dette videre som WiFi signaler til Nettberettet. iAIS har også en innebygget AIS-mottager. Det finnes også spesielle apper som f. Eks regattaseilere vil sette pris på. Esa regatta er et slikt produkt. Les mer om det her.

iAIS gjør at du kan overføre båtens data fra NMEA-nettet til iPad.