Kongebåt til salgs

Kong Haralds første seilbåt, 12.5 eren «Fram» er til salgs i Risør

Publisert Sist oppdatert

12.5 kvm var den mest populære juniorbåten i årene etter 2. verdenskrig. Det var derfor naturlig at det var i denne klassen der alle de beste seilene hadde samlet seg, at daværende Prins Harald fikk sin debut. Det skjedde i 1948 med «Fram», C 76 som han fikk på 11-årsdagen av sin bestefar Kong Haakon. Med denne deltok prinsen flittig på regattabanen, blant annet i konkurranse med søstrene Ragnhild og Astrid som tidligere hadde fått sin 12.5 kvm.

Prinsen viste lovende takter. Han vant skoleseilasene for alle landets videregående skoler, ble tatt ut på KNS laget til internasjonale juniorregattaer og etablerte seg etter hvert i toppen av 12.5 kvm klassen sammen med blant annet brødrene Torp, Frithjof Foss, Jens Erik Bøe og Cato Holmsen. Som 21 åring, året etter at han ved Kong Haakons død var blitt landets kronprins, gikk han over i 5.5 meter etter at han året før hadde debutert i klassen med farens «Norna VIII».

Hans 12.5 kvm eksisterer i dag i beste velstående blant de andre 12.5erne som seiles aktivt i Risør. Her er en flåte på 30 båter hvorav 20 seiles jevnlig i regatta. I årets NM som også gikk i Risør deltok 24 båter, hvorav tre fra Ålesund der det også finnes en aktiv flåte.

«Fram» eies idag er Erik Mathisen som også eier C 77. Båten er nydelig restaurert, den er helt tett  og hører med blant de beste i klassen. Med til båten hører krybbe og seilgarderobe fra Gran Seil, inkudert ny spinnaker. Prisantydning er kr 76000.