Ketchen lever fremdeles

Amel holder fast på sitt konsept med sin nye 55 foter, en båt som også tåler dårlig vær.

Publisert Sist oppdatert

To master var svært vanlig for båter over 40 fot for 20 år siden. Det var tiden før elektriske vinsjer, rullesystemer og stumme materialer. Amel lager langturbåter med en klar filosofi. De ønsker at båteieren skal oppleve en problemfri tur, og velger skuddsikre løsninger. Det er derfor morsomt at verftet har valgt norske Sleipner som leverandør av baug og hekkpropell.

For norsk sommer

Seilas testet Amel 64 i forbindelse med Årets Båt i fjor. Båten imponerte stort, men er i det største laget for det norske markedet. Årets nyhet, Amel 55 bygger på samme prinsipp, og har nesten tilsvarende innredning. Den store forskjellen er at 55-foteren er uten jollegarasje.

Vi var svært begeistret for båtens overbygg. Det er kanskje ikke så pent, men du verden så deilig det er å stå under tak å styre når det styrtregner. Selv om de fleste kjøperne av Amel seiler sydover, så egner konseptet seg svært bra for norsk klima.

Skuddsikker

To master gjør det enkelt å reve, selv om el. vinsjene skulle svikte. Løsningen gir også et lavere tyngdepunkt, som igjen reduserer krengningen. Båten har en lang kjøl sette fra dagens standard. Det gjør båtene enklere å styre, og den blir bedre rustet mot grunnstøtninger. Verftet har en spesiell akslingsløsning hvor propellen er beskyttet av kjølen. Roret henger fast i et solid skegg, som reduserer faren for rorhavari.

Valgfri innredning

Amel er kjent for store eierlugarer akter, men her har verftet sviktet sine prinsipper, særlig om du velger en trelugars versjon. Innredningen er med mye tre i speilblank lakk. Prisen er høy, men Amel er kjent for en særdeles god service og oppfølging. Dessuten er det du skal ha av utstyr inkludert i prisen.

LOA: 17,30 m

SKrog: 16,74 m

Vannlinje: 14,85 m

Bredde: 4,99 m

Dybde: 2,20 m

Mastehøyde: 21,30 m

Vekt: 21,5 t

Ballast 5,9 t

Motor: 140 hk

Vann: 800 L

Drivstoff: 900 L

Storseil: 47m2

Genua: 75m2

Mesanseil: 29 m2 

Amel 55 er nominert til Årets båt. 

Du finner listen over de nominerte båtene her.

Ketchen lever fremdeles
Ketchen lever fremdeles
Ketchen lever fremdeles
Ketchen lever fremdeles