«Hanuman» er til salgs
«Rainbow» er den nyeste av alle J Class båtene
Velsheda photo by Marc Heupers

J båtene samlet i England

Bare tre J Class båter overlevet krigen, men fire er samlet Falmouth i disse dager.

Publisert Sist oppdatert

Arrangørene hadde håpet å samle alle syv J Class båtene som i dag eksisterer, men kun fire båter deltar. Det er «Velsheda», «Ranger», «Lionhart» og «Rainbow». Den kanskje aller mest kjente, «Endeavor», som også har fått en gigantisk ombygging i vinter trakk seg fra regattaen.

Tåke

Forholdene i Falmouth har ikke vært ideelle. Tåke har ført til diverse utsettelser. Etter en ukes seiling, var det først i går at det var litt sol, og at starten kunne gå etter planen. Det er seilt tre seilaser, og «Velsheda» leder foran «Ranger».

Fredag ble seilasen avlyst på grunn av for mye vind.

Overlevde

«Velsheda» er en av de tre J Class-båtene som overlevde fra 1930 årene. Båten var et teknisk vidunder den gang med seil av Terylene, et registrert varemerke for polyester. Dacron er også polyseter. Båten hadde aluminiumsrigg med rodvant, og på dekk hadde båten vinsjer. «Velsheda» ble reddet i 1984, og fikk en enkel oppgradering. Den fikk en enorm ombygging på slutten av 90-tallet, og er i dag eiet av nederlenderen Ronald de Waal.

Nye båter

«Ranger» er nybygget av Danish Yachts i Skagen i 1999. «Ranger» er en replika av båten som slo « Endeavor» i 1937. «Lionheart» er ny, og seilte for første gang i fjor. Båten er en av de 20 konstruksjonene som ble utviklet på 30-tallet, men som ikke ble bygget. Tegningene stammer fra det amerikanske «Ranger» prosjektet. «Rainbow» er den nyeste av alle J Class båtene, sjøsatt denne våren. Båten er bygget. Båten er bygget etter tegningene fra 1934 da amerikanske «Rainbow» slo « Endeavour».

Til salgs

Fire nye J Class båter er under planlegging. «Cheveyo» skal bygges i tre av Spirit Yachts i England. «Hanuman» er en J Class båt som seilte i Karibia i vinter, men som dessverre ikke deltar i England. Båten er nybygget, basert på «Endeavour II» og ligger ute til salgs. Sikkert til en pris langt under hva det koster å bygge en ny. «Hanuman» er utstyrt med karbonmast.

Følg regattaen her