Berømt 12 m blir ny i Finland

En av Charles Nicholsons berømte 12-metere, «Blue Marlin»,  fra 1930 ble funnet som vrak i Slovenia for seks år siden. Nå er båten snart totalrestaurert ved det finske Trebåtsenteret i Kotka.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: De gamle spantene ble erstattet med nye stålspant, men en del av skrogplankene er originale. Båten er snart klar med nytt tredekk.

Det var den finske trebåtentusiasten og bankmannen  Henrik Andersin som i 2006 fant den berømte, britiske 12-meteren «Blue Marlin» fra 1930 i en havn i Slovenia. Båten var i en elendig forfatning, men Andersin så potensialet og kjøpte vraket. Båten ble transportert til det finske Trebåtsenteret i Kotka, 120 km øst for Helsingfors. Interessen for den gamle trebåtkulturen er stadig stor og entusiastisk i Finland. Trebåtsenteret og det finske maritime museet er derfor populære møtesteder og drivkrefter bak restaureringen av klassiske trebåter.

«Blue Marlin» er tegnet av den berømte Charles E. Nicholson og bygget ved hans verft i Southampton i 1930. Den 72 fot store båten var for stor for den opprinnelige bygningen, men takket være Andersin ble en ny, moderne verftshall bygget, stor nok for tolvmeteren. Ved siden av restaureringen av Andersins båt, bygges det nye trebåter i gammel stil og tradisjon ved verftet. Alle trebåtinteresserte er velkommen på besøk.