D-dag for Maud-prosjektet

Idag behandles anken etter avslag fra canadiske myndigheter om retur av polarskuta «Maud» til Norge.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektleder Jan Wanggaard befinner seg for tiden i Canada der en lokal ankenemnd skal ta stilling til om Roald Amundsens polarskute «Maud» kan heves fra havbunnen for retur til Norge. Roald Amundsen fikk bygget skipet i Vollen i Asker i 1917 for å seile det gjennom Nordvestpassasjen. I 1925 ble «Maud» solgt til Hudson Bay Company fra Amundsens konkursbo. Etter fem år gikk skipet til bunns, og det har siden ligget i Cambridge Bay.

Nå hevder canadierne at vraket som ligger nær land og er klart synlig, er en turistattraksjon i området. I 1990 ble vraket solgt til Asker Kommune for en dollar, men planene om å ta skipet tilbake til der det ble bygd har ligger brakk inntil Tandberg Eiendom ifjor overtok eiendomsretten og samtidig lanserte planene om et å bygge et museum for skipet i Vollen. To kjente arkitektfirma ble engasjert og den tidligere brettseileren Jan Wanggaard fikk jobben som prosjektansvarlig.

I desember nektet candiske myndigheter å gi eksporttillatelse for skipet, og der en denne avgjørelsen de nye eierne av skipet nå anker.