Vil gjøre 65 knop for seil

Aberdeen-baserte Verney Yachts har tegnet en farkost med tanke på ny fartsrekord.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: V44 Albatross vil "fly" over vannet ved oppnådd makshastighet. Begge foto: Verney Yachts.

Verdensrekorden i hurtigseiling er i dag på 51,3 knop, og innehas av den hydrofoillignende seilbåten «l'Hyptere». Nå trues rekorden av en  revolusjonerende farkost ved navnet V44 Albatross.

Nå vil konstruktøren Tim Clarke i Skottland lage en enda raskere seilbåt. Clarke ledet det skotske firmaet Prospect Flow Solutions og startet Verney Yachts i 2009. Målet  var å uvikle rekordbåten innen 2013.

Etter å ha arbeidet helger og kvelder med å utvikle ideene, kom Clarke fram til en båt bestående av ett langt skrog  skrog med to vingeseil laget av komposittmaterialer.

65 knop

Gjennom bruk av programvaren Abaqus FEA/elementanalyser og programvare fra franske Dassault Systems, er tegningene og beregningene til vingeseilbåten V44 Albatross klare til å settes ut i produksjon. Ifølge beregninger, simuleringer og tester gjort på datamaskinen skal den nye båten kunne gjøre hele 65 knop. Med denne farten ville Færderseilasen blitt unnagjort på 1,5 time.

Kun kjøl og ror i vannet

Når båten kommer opp i en gitt hastighet, vil vingeseilene gi båten et så stort løft og fremdrift at kun kjøl og ror er under vann.

Pontonger på hver side skal sørge for stabilitet når båten ikke har tilstrekkelig fart.

Håpet er at V44 Albatross skal gjøre unna den offisielle 500 meter lange rekorddistansen på maks 16 sekunder.