Kvinners designstudie

All Aboard inneholder ideer som skal gjøre at damer setter mer pris på Båtlivet. Her er en presentasjon av prosjektet. Se film.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Byssa har fåtte en sentral plass i designstudiet, akkurat slik det har fått i moderne hjem.

Det er som oftest kvinnen i familien som ønsker å selge båten. I Sverige har det blitt gjort en stor undersøkelse som viser problemområdene kvinner sliter med på sjøen. All Aboard er en designstudie som blir presentert under messen i Stockholm nå for dagen som skal løse disse problemene. Båten som blir vist frem er bare en modell i full størrelse, og tanken er at båtprodusentene skal la seg inspirere av ideene. All Aboard minner mest om en seilbåt, men meningen er at ideene skal også kunne overføres til motorbåter.

Les om kvinners tre problemområder her.

Ny planløsning

På mange måter inneholder All Aboard mye av den samme filosofien som Sense-seilbåtene til Beneteau, som igjen er inspirert av motorbåter. Båten er delt inn i fire soner. I forpiggen er det en sove sone, så en privat sone med sofa/benker som kan brukes til gjester. Så kommer hygienesonen med toalett og dusj med badstue. Bak er den sosiale sonen med en stor innholdsrik bysse. Byssa har også en «kjøkkenøy» som gjør at man kan være flere om matlagingen. Over byssa er det et foldetak som kan åpnes under varme dager.

Cockpiten er stor og åpen. Den kan også trekkes ut for å øke antall sitteplasser i havn.

Smarte detaljer

Lengst forut i båten er det et utfoldbart landgangssystem som gjør det lettere å gå i land om man ligger med nesen inn til land. I baugen er det også montert en støtfanger som gjør det mindre risikabelt å gå nære steinene.

Inspirert av moderne daycruisere, så er det mulig å komme om bord i båten uten å gå langs rekka av båten. Fordekksluka er også en trapp som gjør at du kan gå direkte ned i båten fra fordekket.

Badstuen har infravarme som skal være energieffektivt, og varmt på få sekunder. Toaletet skal være av forbrenningstypen, slik man har på hytta, noe som gir minimalt med utslipp.

Kokeplaten i byssa er av induksjonstypen som også er energieffektivt. Kjelen blir holdt fast i platen via elektromangnetisme.

Langs skrogsiden er det fendere som kan vippes ut før bruk.

Båten har ikke ratt, men to elektroniske rorkulter som gjør at man frigjør mye plass i cockpiten.

Tanke på sikkerhet

Mange kvinner har angst for at mannen skal falle over bord. All Aboard inneholder en redningsmatte som gjør det enklere å få en person opp om bord igjen. På hekken finnes det en utskyvbar redningsrampe som også kan være til glede for barn.

Bak er det en utskyvbar rampe som gjør det lettere å komme om bord.
Cockpiten kan forlenges slik at de er plass til hele 14 personer om bord.
Det er en støtfanger i baugen.
Cockpiten er det sosilae området. Taket kan skyves over deler av området.