Hva med en AC-båt fra 1985?

12mR «Azzurra» er til salgs. Ikke helt original, men fortsatt en del av seilerhistorien.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Nå kan du eie en vaskeekte 12mR fra 1985.

«Azzurra» ble sjøsatt i 1985 og ble bygd for America's Cup i 1987 i Australia. De som kjenner sin seilerhistorie vet at 1983  var vendepunktet for America's Cup. «Australia II» vant og cupen gikk for første gang på 132 år til et annet land enn USA. Dermed ble det AC-seiling i Australia i 1987. Dennis Conner fikk sin revansje og vant 4-0 og australske «Kookaburra III».

Den italienske «Azzurra»-laget startet sin AC-seiling i 1982. Foreningen som sto bak var Yacht Club Costa Smeralda og nøkkelpersoner var Luca Cordero di Montezemolo, tidligere styreformann i både Fiat og Ferrari og Fiat-sjef Gianni Agnelli.

Laget klarte ikke å kvalifisere seg til seilingen i Australia, men de forsøkte seg igjen til America'a Cup i 1987. Til den utgaven av cupen bygde de to båter, «Azzurra III» og «Azzurra IV». Det er en av disse du nå kan sikre deg på finn.no.

Båten er et stykke seilhistorie, ingen tvil om det, men skjønt helt original er den ikke lenger. Båten har fått innredning med køyer for åtte personer. Ifølge annonsen på finn.no leveres båten med to riggsettinger, en racing og en cruising. Den har også fått installert utstyr som skal gjøre den turvennlig.

«Azzurra» ligger i Vestervik i Sverige og prisforlangende er 1 140 000,-.

Som team eksisterer «Azzurra» fortsatt. Navnet i dag er «Azzurra Audi Sailing Team» og i 2011 fikk de en splitter ny TP52 bygd hos King Marine i Valencia.