Norsk teknologi skal hjelpe Puma

Teknologien er det største som har hendt innen seilinstrumenter siden GPS, forteller Robert Hopkins, som er sjef for fartsutvikling av Volvo Ocean Race båten.

Publisert Sist oppdatert

Det er det norske teknologiselskapet Nortek som står bak den banebrytende teknologien som har blitt plassert i bunnen av bulben på «Mar Mostro». Det amerikanske laget kan faktisk takke Eivind Melleby for utstyret, fordi det var gjennom Mellebys OL-satsning i 2008 at selskapet startet med utvikling av utstyret mot seiling.

Bedre trim

Det unike systemet om bord på «Mar Mostro», er en meget avansert logg. Denne gir ikke bare farten gjennom vannet meget presist, men måler også båtens fart sidelengs, slik at man får et eksakt tall på drift. Med et så presist instrument får Puma-laget også svært nøyaktige tall på strøm i både styrke og retning. Bedre data gir bedre grunnlag for å trimme båten optimalt. Spesielt justering av stikkjølene kan gjøres mer presist slik at driften blir minimal.

Offshore-teknologi

Nortek er spesialister i akustisk doppler teknologi. Deres kunnskap blir brukt på instrumentbøyer i arktiske strøk. Etter OL-satsning i 2008 gikk Nortek videre å utviklet teknologien med TP52 «Caixa Galicia». Navigatøren om bord Robert Hopkins jobber nå for Puma, og har tatt med seg teknologien videre.

I Oslofjorden også

Svært mange seilere på Østlandet har alt hatt gleden av vindmåleren på Steilene. Foruten vind gir værstasjonen luftfuktighet, nedbør, trykk og temperatur.

Du finner målestasjonen her.