Bare Finland går bra

Båtbransjen sliter tungt både i Sverige og Danmark i år. Heller ikke Norge er som budsjettert, men Finland selger som aldri før.

Publisert Sist oppdatert

Det anerkjente bransjetidsskriftet International Boat Industry, IBI, har i sitt siste nummer en oversikt over båtbransjens utvikling i alle de store landene i Europa. Her fremgår det at salget av nye båter er tregt i nesten hele Europa. Tallene for første halvår ligger under det bransjen hadde budsjettert med, og langt under hva de fleste hadde håpet. Dette gjelder også for Norden, der Finland er det eneste lyspunktet i følge IBI.

Handelslekasje i Danmark

Verst er det i Danmark. Der er det så galt at båtbransjen har besluttet å nedlegge bransjeorganisasjonen Danboat. Generalsekretæren, Knut Iversen, sier til IBI at den høye momsen (25 prosent) og vanskelige låneforhold i bankene, har skremt mange fra å kjøpe ny båt. Handelslekkasjen til Tyskland, der danskene slipper med 19 prosent moms og får bedre priser, skal også ha ødelagt mye for båtsalget i Danmark i år.

Dårlig salg i Sverige

I Sverige hadde bransjeorganisasjonen Sweboat budsjettert med 10 prosent salgsøkning i 2011. Men dette mener nå Sweboatpresidenten Mats Eriksson viser seg å være alt for optimistisk. I årets første kvartal gikk båteksporten ned med hele 50,7 prosent i forhold til 2010. Verst gikk det ut over små motorbåter under 25 fot. Bare servicebedriftene i Sverige melder om et godt år.

Samme nivå i Norge

Heller ikke i Norge er bransjen særlig fornøyd med utviklingen hittil i år. Erlend Prytz, direktøren i Norboat, forteller til IBI at han hadde regnet med samme omsetning som i fjor eller kanskje en liten økning i år. Men nå tyder alt på at vi får en salgssvikt i forhold til fjoråret. Prytz mener årsaken til dette er opphopning av brukte båter til salgs. Tyngst er det i Norge å selge dyre motorbåter i prisklassen fra NOK 500. – til 700.000, i følge Prytz. Små landstedsbåter og seilbåter går derimot bedre enn forventet.

Bra salg i Finland

Men finnene er optimister. Hele 66 prosent av medlemmene i Finnboat venter bedre salg i år enn i 2010. På båtmessene har salget vært bra og Finnboat har nå oppjustert prognosen for årets salgsøkning fra 5-7 prosent til 10 prosent. Finlands største båtprodusent, Terhitec har i år økt produksjonen med rundt 11 prosent, mot budsjettert åtte prosent. Salget er nå over det bedriften hadde planlagt i 2011. Terhis suksess skyldes for en stor del godt salg i Russland. Men også eksporten til Sverige går bra, melder IBI.