Moderne slepegenerator

Watt&Sea er utviklet for havets shorthandseilere. Nå finnes det også en versjon for turseilere.

Publisert Sist oppdatert

Watt&Sea fra Frankrike er en svært effektiv generatorpropell som mange av Open 60 seilerne bruker. Produktet ble utviklet til Vendee Globe 2008. Utstyret er lett og er tilpasset seiling i høy fart. Den har vridbare propellblader som tilpasser vinkelen etter båtens fart. Utstyret tåler hastigheter over 30 knop, men er mest effektivt mellom 7 til 25 knop. Den produserer over 500 watt i hastigheter over 12 knop (40 amp/12 volt). På nettsiden hevder produsenten at en Open 60 har et typisk forbruk på 150 watt.

Vekt eller friksjon

Regattaseileren tenker mer på å komme først i mål fremfor å spare miljøet. Det de sparer ved å bruke Watt&Sea er redusert vekt, fordi båtene ikke trenger drivstoff til generatorer. Den økte motstanden gjennom vannet skal være minimal. Propellen veier kun 3 kilo.

For turseilere

Watt&Sea har utviklet en enklere versjon for turseilere. Det er en forenklet versjon som også kan brukes på regattabåter. Propellen veier over dobbelt så mye, 8 kilo, og er uten vribare propellblader. Produsenten hevder at konkurrentene er to til 3 ganger mindre effektive enn Sea&Watt, samtidig som de har mer motstand. Turversjonen fungerer effektivt mellom 3 og 20 knop og produserer 120 watt (10 amp/12 volt) allerede ved 5 knops fart. Ved 8 knop er effekten hele 500 watt (40 amp/12 volt).

Høy pris

Watt&sea har ikke oppgitt noe pris på deres nettsider, men i følge et diskusjonsforum på nett skal prisen ligge over 4000 euro, eller over 30 000 kroner.

Produsenten hevder at deres produkt overgår solcellepanel og vindturbiner, og det gjør det sikkert om man er mye under seil, og mindre i havn.

Du er ingen forhandler i Norge på produktet. Du finner mer info her.

Cruising versjonen
Racing versjonen
Moderne slepegenerator