Bestewind er en turseiler med norske ideer.
J/111 er lett, stiv og har mye duk.
XP 44 her fra årets Færderseilas.
På date med «Katia»

På date med «Katia»

Seilas drar til Ijmuiden for å teste Årets Båter i restene etter den tropiske orkanen «Katia».

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: RM 1060 er en turseiler som er bygget for å tåle forhold som er meldt utenfor Ijmuiden.

Ijmuiden uten for Amsterdam i Nederland er et værhardt sted hvor vi har testet Årets Båter de siste årene. Testbasen ligger rett innenfor åpent hav hvor det grunne farvannet og strøm gjør at forholdene blir tøffe.

Du finner listen over nominerte båter her.

Friske forhold

Testingen starter mandag og blir avsluttet onsdag. I forrige uke varslet yr vind over 20 m/s på tirsdag, men prognosene her heldigvis blitt moderert. Om varlingen er korrekt blir ikke vinden mer enn 12 m/s yr.no. Orkanen «Katia» har dermed moderert seg mer enn hva «Irene» som var over oss i forrige uke gjorde. Moderne turseiler Testingen starter mandag morgen med en svært spennende båt, RM 1060. Dette er en moderne turseiler bygget på franske ideer. Lett, rask og smart. En båt som appellerer til seilere som ønsker å bruke mye tid med båten sin, og tenker mer på det praktiske, enn å imponere naboen. Skroget er bygget i kryssfiner med et glassfiber lag på utsiden.

Les mer om RM 1060 her.

I fjor testet vi First 30 i kuling utenfor Ijmuiden. Les saken her

Siste fra X-Yachts

Vi skal seile Xp 44, som er nominert av Årets Båter. I havnen vil også Xp 38 ligge, og vil bli prøveseilt av Curt Gelin og Michael Good som begge var med å teste båter med Seilas i Son i foorige uke. Om jeg ikke får tid til prøveseiling med den splitter nye båten, blir det i hvert fall spennende å høre hva disse to mener.

Les mer om X-38 her

Superrask

J/111 kan bli en svært hyggelig test. Båten er bygget for fart, og ikke komfort. Får vi opp gennakeren kan testen bli minner for livet.

Les mer om J/111

Gedigne turseilere

I morgen står Hallberg Rassy 64 og Oyster 625 på testprogrammet. Båter som oser luksus, men som også har en prislapp som de færreste har råd til. Hallberg Rassy 64 er verftets største modell noen sinne. Les mer om båten her.

Bestewind 50 er også en gedigen turseiler. Det er solgt to slike båter til Norge, og det var meningen av vi skulle teste byggenummer to som skal til Norge, men den er forsinket. Vi skal derfor seile byggenummer 1 som har en nederlandsk eier.

Spesielle båter

Tarac 33 fra Sverige er nominert i klassen for spesielle båter. Båten imponerte oss stort under prøveseiling i fjor ved Orust. Hvordan den er i de tøffe forholdene utenfor Ijmuiden blir spennende å se. Vi skal også seilas Keus 22, en nederlandsk kjølbåt, perfekt fro hyttebruk. Den blir nok testet innenfor moloen om forholdene blir som varslet.

Les om Tarac 33 her

Flere av testene fra ijmuiden vil bli publisert i Seilas nummer 8.

I 2009 var det også mye vind i Ijmuiden. Les om testingen her

Tarac 33 fra testen utenfor Orust i 2010.