Sense 43 - Ny båt for livsnytere
Lugar 2 med inngang fremover fra salongen
Lang korridor frem til forpiggen. Toalett til styrbord
Sense 43 - Ny båt for livsnytere
Sense 43 - Ny båt for livsnytere
Vinskap og benk midt i båten - her er benken slått ut
Vinskap og benk midt i båten - her er benken slått sammen
Kartbord integrert i salongen
Sense 43 - Ny båt for livsnytere
Benken ved styreposisjonen kan vippes opp
Vinduer mellom cokpit og salongen
Sense 43 - Ny båt for livsnytere
Smart løsning for å rydde unna tauverk fra masten
«Owners cabin» i forpiggen
Ole Børild Steene viser båten til Seilas før Båter i sjøen
Nærhet til vannet med åpen hekk

Sense 43 - Ny båt for livsnytere

«Ego-båter» har den nye Sense-serien fra Beneteau blitt kalt. Her er det et hav av plass, men bare 2 lugarer. Seilas har vært ombord før båten vises på båter i sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er ikke båten for «dine barn», «mine barn» med venner og et par onkler og tanter. Dette er en turbåt for unge eller eldre med sans for det gode liv, og økonomi for en seilbåt til 1.750.000 kroner. Det er bare marginalt mer enn prisen for den nye Oceanis 45, men Sense er altså laget for å være kun 4 personer ombord for overnattig. Det er mulig å konvertere salongen til en dobbelt køye, men det er neppe noen permanent løsning for en båt som denne. – Sense serien henvender seg først og fremst til familier som har hatt båt før, og som vil nyte livet ombord med god comfort. Gjerne par med voksne barn som er på tur alene, eller med noen få gjester sier Ole Børild Steene i normar.

Sydd salong og cockpit nærmere sammen

Sense har kommet i to størrelser; Sense 50 og Sense 43. Begge vises på Båter i sjøen som åpner idag. Konseptet bygger på en tanke om å koble sammen livet under dekk med livet i cockpit. Omtrent som en leilighet der man går fra stua og ut på verandaen. For å få til dette er dørken i salongen hevet, og cockpiten senket slik at det bare er et et par små steg ut eller inn. Dessuten er det store vinduer ut mot cockpit.

Leve bak - sove foran

Båten er tydelig delt i en boavdeling og en soveavdeling. Det er ingen akterlugarer på båten, og det er jo høyst uvanlig i dagens seilbåtmarked. Salongen ligger til styrbord med et kartbord, eller kontorpult som det igrunn ligner på, vendt akterover mot cockpit. Langs hele babord side er det en lang kjøkkenbenk. Stort vindu i skrogsiden er plassert over kokeapparatet, så her er det meget lyst for kokken. I tillegg er det avtrekksvifte over.

«Tog-korridor»

De to lugarene er plassert fremme. Den ene med direkte dør fra salongen, den andre fremme i forpiggen med adkomst via en lang tog-korridor. På vei inn korridoren ligger toalettet på styrbord side. Hele veien er det store vinduer og godt med lys. Den fremre lugaren er vesentlig større enn den bakre.

Stor cockpit

Ute i cockpit er det åpent og enkelt, og ikke minst, veldig stor plass. Det er to ratt, og man sitter på en vippebro med åpning på midten. Åpningen stenges med rekkewire. Ved kreniging vil man antakelig sitte på siden av cockpitkarmen, og det er tilrettelagt med lister på dørken for fotfeste. Det er en stor targabøyle over hyttetaket, og her er sitter storseilhalingen. Dette er unektelig en bra måte å få skjøtet ut av cockpit på uten at det kommer for langt frem mot masten. Men det estetiske tar nok litt tid å venne seg til for mange.

Sense er uten tvil en spesiell båt med et tydelig konsept. Det er interressant å se at det er mulig å tenke såpass annerledes for et stort verft.