Nyhetsskred fra Raymarine

Skal du kjøpe ny elektronikk til båten, så ta en tur til Båter i Sjøen. Vi har sett på nyhetene til Raymarine. Her er priser og film av produktet i bruk.

Publisert Sist oppdatert

Raymarine har tatt en drastisk avgjørelse og lanserer nye produkter som er helt nye fra bunnen av. Mest spennende er miniplotteren e7 som er en stort skritt frem i utviklingen.

Plasseringsvennelig

e7 er et multiinstrument med 7 tommers skjerm. Den er primært en plotter, men kan også fungere som et stort multiinstrument med store sifre. Oppløsningen er bra, slik at den kan vise mye informasjon, tross sine 7 tommer. Skjermen dekker nesten hele plotteren, slik at den er meget plasseringsvennelig. Den har LED bakgrunnsbelysning, noe som gir den økt lysstyrke, samtidig som den bruker mindre strøm. Plotteren har en spesiell antirefleksbelegg som gjør at du kan se skjermen i alle vinkler, også med solbriller på.

Nytt brukergrensesnitt

Raymarine har utviklet et helt ny måte å betjene instrumentene. e7 kan betjenes både via en berøringsskjerm, samt via noen få knapper, eller i kombinasjon.  Jeg syns brukergrensesnittet virker logisk, men det kan også virke ukjent for brukere av eldre produkter fra Raymarine. Som bruker av iPad savner jeg muligheter til å zoome med to fingere. Den lille plotteren har en rask prosessor og eget videokort for å tygge kartdata. Den kan dele opp skjermen i to eller fire bilder om man ønsker, og har også videoinngang.

Mot iPad

E7 har noen unike egenskaper. Den kommuniserer både via blåtann og WiFi. Med en blåtann fjernkontroll kan man styre plotteren fra lomma, eller rattet. Plotteren kommuniserer også med iPad via WiFi. Raymarine har utviklet en app for iPad som kan lastes ned straks den er godkjent av Apple.

Som bruker av iAIS hvor jeg har fått båtens data direkte til iPhone og iPad via WiFi hadde jeg forventet å kunne gjøre det samme med e7. Jeg fikk koblet meg til e7 nettverk, men fikk ikke gleden av plotterens date i de appene jeg har brukt i sommer som iNavX og NMEAremote. iPaden fungerer kun via Raymarines app, og med den kan du bruke iPad som en repeter for plotteren. Du kan også bruke iPaden for å legge inn ruter på e7-plotteren.

Videre kan du bruke e7 til å styre musikken på iPad, eller iPhone.

Mer vil komme

Raymarine har skapt nye produkter som bruker mindre strøm, er mer lyssterke, har helt nye funksjoner, samt er billigere. Både designuttrykk og brukergrensesnitt er nytt. Hans Christian Grande hos Raymarine, som nå har kjøpt opp Belamarine vil ikke si noe om hva som kommer, men mye tyder på at e7 er bare starten på en ny serie. Raymarine har nye eiere som tydligvis satser. Deble kjøp opp av amerikanske Flir for over ett år siden.

E7 selges med og uten ekkolodd. Den starter på 13450 med europakart installert. Fjernkontrollen koster 1100,-

Termisk kikkert

Raymarine lanserer også en termisk kikkert som gjør at man kan se i mørket. Denne er produsert av Flir, og Flir sitt tidligere kikkert kostet over 30 000 i Norge. Den nye fra Raymarine starter på 17 000 inkludert moms. Seilas var med å teste termiske kameraer, og det kan du lese om i Seilas nr. 7 som nå er i trykken. Der kan du også lese om Raymarines søster, den nye kikkerten til Flir.

Du kan lese om Flir-versjonen her.

Nye instrumenter

I samme stil som e7 har Raymarine utviklet seilinstrumenter. Disse har større tall og bruker mindre strøm enn St70. Multifunksjonsinstrumentet koster 5250 kroner. Vi skrev om disse i sommer. Les saken her.

Nya AIS

Raymarine lanserer to nye AIS produkter. Den ene er kun mottager, og den andre både sender og mottaker. Begge er mindre, billigere og bedre enn produktene de erstatter. Du kan lese mer om disse i Seilas nr. 7 som er i salg nå. AIS 350 koster 4295 og AIS 650 koster 8695. AIS-produktene er alt i salg. De andre nyhetene kommer i salg i løpet av høsten.

Du kan laste ned Seilas nr. 7 som PDF her. Det er gratis for abonnenter. Du kan også laste bladet ned med iPad, og lese bladet på brettet.

Den nye AIS boksen har også USB utgang slik at du kan bruke den både til PC, samt båtens instrumenter.
De nye multiinstrumentene fra Raymarine kan vise AIS.
Den lillefjernkontrollen kan du feste på rattet, eller ha i lomma. Den bruker et lite AAA batteri.
iPad fungerer som repeater til e7