De beste bruktbåtene

Tidligere bestselgere er også mest etterspurt på bruktmarkedet. Det gir også best annenhåndsverdi. Hvilken båt har vært det beste kjøpet?

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Elan 37 har holdt seg godt i pris, og er etterspurt på bruktbåtmarkedet.

Bruktbåtselgere forteller at båtene blir solgt, så lenge prisen er riktig. Seilas har vært i kontakt med selgere som har blitt kvitt båten svært kjapt. En eier av en eldre Bavaria la ut båten i sommer, og satte prisen noen tusenlapper under nyere tilsvarende båter og fikk omsetning svært raskt. En eier av Oceanis 31 fikk solgt båten før den ble langt ut til salgs på nett.

Eldre båter faller mer

En rask sammenligning med priser fra i fjor viser at det er særlig båter fra 1970 og 1980 tallet som faller i pris. Prisene ligger gjerne 10-15 prosent under prisene på samme tid i fjor. Båten fra 2000-tallet ligger prisnivået svært likt med tilsvarende båter i fjor.

Flere båter til salgs

I dag ligger det 1228 seilbåter ute til salgs på Finn.no. Det er ca 50 mer enn på tilsvarende tid i fjor. Det er litt flere Bavaria, Jeanneau, Hallberg Rassy og Hanse, mens antallet Maxi, X-Yachts, Beneteau og Dufour har sunket litt. Veksten på båtene er i alle størrelser og aldre.

Høyt priset

Det er tydelig at noen modeller holder seg bedre i pris enn andre. Det er bestselgerne som også er mest etterspurt som bruktbåter, men det virker også at båter over 40 fot faller mer enn båter mellom 30 og 40 fot. Bavaria 42 Match har falt mye i verdi, tross gode resultater på regattabanen. I sommer ble det solgt en slik fra 2004 til bare 750 000. Det er lavere enn lillesøsteren på 35 omsettes for.

Båter som holder seg godt i pris

Bavaria 34

Dufour 34

Hanse 342

Hanse 371

Hanse 370

Elan 37

Sun Odyssey 35

Hva mener du?

Vi vil gjerne høre hva du mener om bruktmarkedet. Hva slags båter holder seg best i pris, og hva faller mest. Hva er gode kjøp? Hva er verditapet på en seilbåt etter fem år? Er det dårlige sommeren som gjør at prisen faller?