Kjedekollisjon i Færder’n

Det er ikke så lett å holde kursen med gennaker i kastevind. Her er en bildeserie som viser hva som kan skje i ett tett felt.

Publisert Sist oppdatert

En ufrivillig jibb i et tett felt like etter start førte til en dominoeffekt som så svært dramatisk ut gjennom kameralinsen. Det kunne blitt store materielle skader, men alt tyder på at båtene klarte å unngå de store sammenstøtene, men en hel rekke på seks båter var ute av kontroll.

Hanse-svingen

«Hanse-svingen» har jeg kalt broachene som oppstår etter start i Færdern. Seilere som aldri har seil med gennaker i mye vind, og får seg en ubehaglig overraskelse. I år døpte jeg om uttrykket til «Elan-svingen». De fleste av de nye Elan-båtene med brede rumper hadde uønskete kursvalg.

Spridde Seil

«Silverminken», en Elan 310 seiler med spridde seil, noe som ikke er vanlig med en gennakerbåt. Det kommer et vindkast som fører til en ufrivillig jibb, som igjen fører til en broach. En Hanse 370 må vike unna, og er på vei mot en Maxi 1100 som igjen presser en annen Elan 310.

Denne Elanen ser ut til å skremme en X-99, men ser ut til å få kontroll før det går gærent. Til sist er det en Elan Impression som mister kontrollen, og tar en full «Hanse sving»

Elan 310 som ufrivillig velger å legge om kursen.
En Hanse som mister kontrollen har blitt en vanlig syn i Færdern. I år var det også mange Elan som mistet styringen.
Kjedekollisjon i Færder’n