HP 1030 har et stort storseil med firkant top, men denne tur utgaven er 10 kvm mindre enn regattaseilet som ikke var klart.
«Gøy på vannet» fikk starte helt alene, syv minutter etter konkurentene.

Rakk ikke start

Den svenske superbåten rakk nesten starten i Færder’n, og meningen var å rekke TwoStar også. Nå står Seilerbokas forfattere Magne Klann og Øyvind Bordal på brygga.

Publisert Sist oppdatert

«Gøy på vannet» kom opp til Norge fredag morgen rett før start av Færdern. Da viste det seg at vantene ikke hadde riktig lengde.

– Det ble svært hektisk før start. Jeg var oppe i masten med skiftenøkkel i det starten gikk, og forsøkte å få en løsning på riggen, det klarte vi ikke, men bestemte oss for å prøve. Vi startet derfor syv minutter etter de andre, forteller Bordal.

Planlagt lenge

Magne Klann og Øyvind Bordal har planlagt å seile TwoStar sammen siden i høst for å promotere boka. Bordal som bor i Danmark har også satt inn Skagen Race og Færdern i kalenderen, og er ikke like fornøyd om dagen, tross for at båten ga gode oppleveleser under Færder’n.

Svært rask

– Den beste båten jeg har seilt forteller Øyvind Bordal etter Færderseilasen. Han var med eier Jan Ove Lorentzen i «Gøy på vannet», og er fornøyd med resultatet, sier forfatter og journalisten. Båten ble nummer 11 i R36 klassen med 46 båter.

– Vi hadde optimale forhold. Med lavere vekt plante vi forbi våre konkurrenter, og seilte raskere enn alle båtene vi kunne se. Vi hadde seilt forbi halvparten av våre konkurrenter i det vi rundet bøya på slemmestad, og ut dit hadde vi over 13 knop på loggen. Toppfarten var på 15,8 knop, mens vi for det meste lå mellom 9 og 12 knop.

Ville blitt nummer tre

– Hadde vi rukket starten, eller kommet 7 minutter tidligere inn i mål, ville vi fått 3. Plass, hevder Bordal. Dette til tross for at de seilte med et 10 kvm mindre storseil, og en rigg med for lange overvant og for korte undervant.

Rakk ikke TwoStar

Båten var påmeldt til Skagen race også, men da var verken seil eller mast levert.

– Båten var heller ikke ferdig til Færdern. Kjell Inge Heiberg i Drøbak, fikk jobben til å få riggen satt opp skikkelig. Han var forferdet over å se hva de seilte med under Færdern, og hevder at karbonmasten kunne ha brukket.

Dessverre klarte ikke Heiberg å få tilpasset vantene før starten av TwoStar, og å seile kryss med en feiltrimmet rigg kunne endt med mastebrekk.

Bohus racet også

1. juli skal jeg overta båten å seile Bohus racet sammen med min bror Håkon. Forhåpentligvis er båten klar til det. Meningen var å bruke Skagen Race til å lære båten å kjenne, men det ble ikke noe av. Vi vil derfor stille meget uforberedt. Bohus Racet er en to-mannsregatta i den svenske skjærgården. Det er 160 båter påmeldt.

PÅ BRYGGA: Klann og Bordal hadde ingen båt å seile under årets TwoStar.