Cockpiten er tradisjonell. Rorkulten kan vippes vekk når man ikke seiler. Jeg har lagt kebony på benkene, noe som har økt brukeropplevelsen.
Innredningen er åpen og funksjonell. Jeg har malt den hvit og grå under dekk. Ståhøyden er kun 180, men nedgangsluken er svært stor, slik at man kan stå ved byssa.
TwoStar har rene skroglinjer og en bulbkjøl i jern.
Jeg liker TwoStars langsmale linjer.

TwoStar 36 på billigsalg

Jeg følte at jeg gjorde et godt kjøp i 2009. Nå er det et bedre kjøp på Finn.no

Publisert Sist oppdatert

Det ligger for tiden to TwoStar 36 til salgs på Finn. En i Stavanger og en i Moss. Båten i Stavanger er det gjort mye jobb på. Det har vært en ivrig snekker om bord og gjort innredningen mer praktisk. Den nye innredningen er også gjort i lys bøk, slik at stilen er beholdt. Hvor elegant jobben er utført kan nok diskuteres. Båten har også relativt nye seil og selges for 310.000,-

Du finner båten her

250 000

Enda billigere er båten som ligger i Moss. Den ser litt sliten ut, og selgeren har heller ikke vært så vert så ivrig i å fortelle om hva som er gjort på båten. Men en stor Garmin plotter er på plass. Det er også rulleforstag, som min båt ikke hadde når jeg kjøpte den. Selgeren min opplyste også om at motoren ikke var helt som den skulle være, så når jeg slo til på tilbudet hadde jeg i tankene at motoren måtte byttes før eller senere. TwoStaren i Moss er nå satt ned til 250.000, det samme som min båt lå ute til når jeg slo til. Jeg klarte å prute den ned til 220.000, men slik jeg ser det er båten i Moss et beder kjøp enn hva jeg gjorde, om det ikke foreligger feil og mangler som ikke kommer frem i annonsen.

Du finner båten her

Jeg har nå brukt mer penger på oppgardering enn hva jeg betalte for motoren, men så er det blitt nesten slik jeg har ønsket at den skulle bli. Med nye seil mener jeg at jeg har en bedre båt enn f.eks Bavaria 34 for 2002 som selges til 600 000,-. Men det er etter min smak, og smak kan diskuteres.

Sterke og svake sider

TwoStar 36 var en båt langt foran sin tid da den kom på midten av 80-tallet. Den var rasjonelt bygget, noe som gjorde prisen lav, men også finish og stil lavere enn sammenlignbare svenske båter fra den tiden. Innredningen er i lys bøk, som gjør båten luftig under dekk, men bøken tåler vann dårlig, og har på mange båter fått mørke skjolder. Jeg har malt min båt hvit under dekk.

Båten er lett og slang, noe som gjør den rask. Den har et meget stort storseil, hele 43 kvm, og med en jernkjøl på 2 tonn, må båten reves tidlig. TwoStar 36 har et skrog som planer, og er god for hastigheter opp mot 20 knop om det er mye vind bakfra.

Selv har jeg lagt genuan på brygga og seiler med selvslående fokk, noe som er på vei tilbake. På slør og lens bruker jeg gennaker. Båten har lensetakler. Det gjør at man må jobbe litt mer i cockpiten, men det er mye raskere å stramme inn lansetaklene ved et slag, enn å skjøte inn en genua. Lensetaklene er kun er utfordring under jibb i mye vind, men da kan man velge å baute i stedet. Lansetaklene gjør at man får forstagget skikkelig stramt, samt gir flere muligheter for mastetrim. Det gjør at jeg fremdeles kan seile med mitt gamle storseil, fordi jeg kan trimme det flatt nok.

Forut for sin tid

Det er innredningen jeg falt for. Her er også båten forut for sin tid. Salongen er stor og komfortabel. Byssa bra og badet stort. Den åpne løsningen er meget servicevennelig. Det var overraskende lett å demontere byssa for å komme til tanken. Jeg har dusj med varmt og kaldt vann både på bade og på hekken. Badeplattform var ikke vanlig på 80-tallet. TwoStar 36 har det. Jeg savner litt mer stueplass. Gennakeren legger jeg i forpiggen på dagen, og på dekk om natten. Jeg liker cockpiten også, og syns rorkult er svært undervurdert. Høyt brodekk ved nedganger liker jeg ikke, men vi bruker det til frokostbord, og det er deilig å ligge der når man seiler pent.

Må trives med mekking

Det er kostbart og kjøpe en velbrukt bruktbåt. For å eie en slik båt må man trives med å mekke litt. Så langt har båten gitt meg blandete opplevelser, men det er svært gøy å få til ting, og det er også en glede å se båten blir finere og finere. Kjøper man en ny båt er det også mye mekking, men da blir man nok mer irritert og oppgitt, ford man tar det for gitt at alt skal fungere. Jeg slipper i hvertfall å se at båten forfaller, og verdien synker i et høyere tempo en det jeg klarer å svi av på nytt utstyr og oppgarderinger.

TwoStar 36 har egen side på Facebook. Du finner den her.