Montering av systemt tok under 30 minutter. På båter over 10 meter skal man ha to lydgivere. Det finnes også en versjon som både går på 230 volt og 12 volt.
En lydgiver sender ut ultralyd. Dette skal hindre at groe setter seg på skroget. Systemet er lydløst, men setter du giveren intill hodet, merker man at det er liv i den.
Bunnen var ikke ren etter ett år med bunnstoff. Båten ble spylt, og satt på vannet igjen. Til neste år får vi se om ultralyd kan gjøre jobben like bra som bunnstoffet har gjort.

Seilas tester ultralyd mot groe

Uten gift, men med strømkabel i land skal vi holde bunnen ren. Vi er svært spendte på om systemet holde hva det lover. Anlegget ble montert på tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Det er gift i bunnstoffet som brukes for å holde bunnen ren, og denne giften havner under båten, eller på slipper. Kravene i Norge er langt mindre strenge enn det de er i Sverige og Danmark. Det gjør at svenske reiser til Norge for å kjøpe bunnmaling som fungerer. En dag vil nok reglene bli strengere her hjemme også. Det vil kreve nye løsninger. En løsning er ultralyd.

Vi har testet giftfritt bunnstoff. Hvordan det gikk kan du se her.

Forbedret versjon

I 2008 kom det to slike ultralydsystemer på markedet. Systemet vi tester er produsert i Nederland og importeres av KGK Norge.

–Vi har holdt på med et slikt system i noen år. De første enheten vi fikk hadde vi store problemer med støy, men enheten fungerer. Utgaven vi har montert er helt lydløs. Den skal også være sterkere enn de tidligere utgavene, forteller Arne Frogner i KGK NORGE AS.

Så langt har de testet systemet på en stålskøyte. Den skal snart på land, og da vil man se resultatet. Når systemet ble montert var skøyta alt sterkt begrodd, og ultralyden har faktisk fått groen til å slippe taket.

Liten seilbåt

Vi tester systemet på en Marieholm 20 som skal ligge i Oslofjorden. Båten var på land på tirsdag, og da ble den spylt ren i bunn. Vi tok også å pusset vekk deler av det gamle bunnstoffet, slik at vi får se hvordan systemet funger uten gammelt bunnstoff.

Båten fikk et lag Hempel Racing i 2010, og når den ble tatt opp denne uken hadde groen begynt å feste seg. Båten vil nå bli liggende ute i sommer og vinter, og vi vil følge med å hvordan båten er under vannlinjen.

230 volt, eller 12 volt

Selve systemet med en lydgiver fungerer på båter opp mot 10 meter. På større båter brukes det to lydgivere. Systemet som testes går kun på landstrøm, men det finnes en versjon som også går på 12 volt. Forbruket er da så lavt at man kan holde systemet gående ved hjelp av solcellepanel. Test versjonen fordrer at båten ligger med landstrøm tilkoblet mesteparten av tiden.

Les om Ultrasonic på 12 volt her.

Enkel montering

Monteringen består i av kun å lime på en ring på skroget, og skru fast en boks med fire skruer på skottet. Monteringen tok under en halvtime. Ringen skal monteres så nær sentrum av båten som mulig. Vi plasserte den ved siden av motoren på styrbord side. Før vi limte fast monteringsringen med epoxy, slipte vi festeflaten med sandpapir.

Produktet blir testet på en Marieholm 20. Båten hadde en svært grodd propell. Kanskje ultralyden holder propellen ren også, og vil lydbølgene komme seg over på roret?

Les mer om produktet Algea-Free her