Melges 24 er en stor kjølbåtklasse. Dette er en svært rask båt, som du også kan trekke etter bilen.
Snipe er uten spinnaker, men gir friske opplevelser om det blåser.
Trapaz-jolla var en snakkis på 70-tallet. Den kan bli din for 3000 kroner. Mye seilglede for lommerusk.
Starboard Go er utviklet av nordmannen Svein Rasmussen og er et yppelig valg. Brettet er raskt og lettseilt.

Mye seilglede, lav pris

Ser du etter frisk seiling og høy fart, så trenger du ikke å betale mye. Vi har sjekket gode kjøp på nett

Publisert Sist oppdatert

Liker du salt sprut i fjeset og ikke brur det om komfort, så kan du få kjøpt billig leketøy, faktisk for du en sprek båt for bare noen få tusenlapper. Perfekt for en kjapp seiltur etter jobb, eller på hytta i ferien, regatta, eller for å krysse Atlanterhavet på rekordtid.

Seilbrett

Windsurfing er den billigste og enkleste måten å seile fort på. Fordelen med seilbrett er også at det er lett å slenge på taket av bilen, og kjøre til steder hvor det blåser.

Å kjøpe seilbrett er som å kjøpe ski. Utstyret er spesialtilpasset bruksområde, så skal du kjøpe brukt, må du finne et brett som passer ditt bruk. Også riggen må passe din vekt, ferdighet og bruksområde. Utstyret har blitt enklere å bruke. Moderne brett er kortere og bredere enn brettene på 80-tallet hvor windsurfing var stort. De brede brettene er stødigere, og kommer i plan i mindre vind enn de gamle brettene, men går ikke like fort i lite vind.

Mange velger et mindre brett når ferdighetene øker, og dermed er det mange kurante brett brett å få tak i brukt om man ønsker å prøve seg. Nye brett koster ca 12.000 med rigg, og et pent brukt får du for 6.000 til 9.000 med rigg.

Ligg unna billige brett fra 80-tallet. Selv om de selges komplett vil det ikke være det lenge. Gummien i mastefoten vil være råtten, og den vil snart ryke. Da vil du ikke få tak i ny, og brettet kan kastes.

Her er et greit brett for en som ikke ha seilt brett på lenge. Et seil på 7,5 kvm er litt stort for en nybegynner, men en bra størrelse for en voksen som har seilt litt.

Her er et brett for en litt mer øvet til en fordelaktig pris.

Stemingsrapport fra Kjærstranda i høst.

Katamaraner

Flerskrogsbåter er i vinden. Skal du seile regatta, så er det Formula 18 som gjelder. For øyeblikket er det få båter på finn.

Men på Formula 18 Norges nettside finner du en 2004-modell for 55.000,-.

Hobie Cat 16 dukker tidvis opp på bruktmarkedet. Akkurat nå er det ingen, men du får gjerne en god båt til under 50.000 kroner.

Film fra prøveseiling av Formula 18

Joller

Laser er en etterspurt jolle. Båten er enkel, og er derfor lett å rigge, og lett å seile. Det er heller ikke noe problem å få ta i reservedeler. På Finn.no ligger det en 2000-modell til salgs for 28.000,-. Den har er radialrigg, som er mindre enn orginalriggen. Radialriggen passer bedre for jenter og unge. Båten holder den standen som skal til for å kunne hevde seg i en regatta. En mer sliten Laser vil ligge på under 20.000,-

På Norsk Laserklubbs nettside finner du også Laser-joller og utstyr til salgs, men her er det gjerne båter i topp stand til pris over 30.000,-.

Ønsker du å seile rundt en Laser, og betale kun med lommerusk, er det en Trapezjolle til salgs på Finn. Dette var 70-tallets raskeste jolle, utviklet av Paul Elvstrøm. Båten kan både seiles som en manns jolle og to-mannsjolle. Båten fortjener nok noen nye seil, og dekksutstyr, og da kan det koste en del.

Du finner annonsen her.

Enda raskere en Trapez er 29er. Detter er lillesøsteren til OL-båten 49er, og passer til lettere mannskap.

Du får en 2005-model for under 50.000,-

Flying Duchmann er en svært rask to-mannsjolle som var på OL-programmet til og med 1992. Du får en 1988-modell for 23.000.

En litt mer sedat jolle, uten spinnaker er Snipe. Den er det lett å få tak i brukt, og du kan få en bra jolle for 20.000 kroner.

Nå ligger det seks Sniper på Finn, men tre er solgt. Prisen på båtene som er solgt er alle under 20.000,-. De som ikke er solgt ligger fra 22.000 til 40.000,-

Du finer Snipene her.

Kjølbåter

Få båter klarer å følge Melges 24. Den 24-fots lange kjølbåten er god for 20 knops fart på slør i god vind, men seiler fort under alle forhold. Båten har et LYS-tall på 1,27, noe som betyr at den holder følge med seilbåter opp mot 40-fot på en rundbane. På slør er det få kjølbåter som kan følge en Melges. Akkurat nå ligger det tre Melges 24 til salgs på Finn. Pris mellom 160.000 til 180.000.

En litt mindre båt som også går fort er CB 66 Racer. Båttypen har en stor klasse i Sverige og vokser sterkt i Danmark.

Det ligger to på Finn fra 110.000 til 140.000,-

Det ligger også tre Skippi til salgs på Finn. Denne båttypen har ingen klasse i Norge, noe som reduserer verdien. Men dette er også en rask kjølbåt bygget i Polen. Pris fra 125.000 til 150.000,-

Du finne båtene her.

Elvstrøm 717 var svært ekstrem da den ble lansert i slutten av 70-tallet. En slik båt er under ombygging i Danmark hvor båten får en mer moderne rigg og svingkjøl. En slik båt er til salgs for 39.000,- Du finner båten her.

Kongens gamle ILC40 er også til salgs. 40-foteren fra 1997 er ekstremt rask, og har minimalt med komfort. Båten kan bli din for 225.000,-

Ønsker du å bli en berømt shorthandseiler er  en Mini Transat en bra start. Båten er rask, og bygget for å krysse hav. Du får den for 285.00.

Melges 24 trening på Hankø i høst. Video av magne Klann.