Seilas tester mobil bredbånd på PC, Mobil og iPad.
Håvard Ravn Ottesen.

– Kjøp en skikkelig antenne

Skal du ha glede av mobilt bredbånd om bord må du ha bra mottagerutstyr, mener Håvard Ravn Ottesen.

Publisert Sist oppdatert

Seilas tester i disse dager forskjelleige mobile bredbånd, og har spurt om tilbakemeldinger fra lesere. Håvard Ravn Ottesen har et meget nyttig tips.

Få antenne opp

– Folk er så godt vant med god dekning på land at de forventer like bra på sjøen, forteller Ottesen. Det trengs en folkeopplysning på dette området. Det er svært mye å hente om man forbedrer mottakersystemet, mener den tidligere lederen av NORLYS.

– Å bruke mobil data med standard utstyr i en båt er som å sammenligne en håndholdt VHF med en stasjonær VHF. Om du sitter ved kartbordet i le av båten å forsøker å komme på nett, kan det hende at senderen er under vannlinjen om båten krenger mye.

Om du søker etter trådløse nettverk på seiltur er det mye å hente på bedre mottaker utstyr.

Les: Bedre trødløse nettverk

Digital yacht er et selskap som har flere produkter som kan forbedre signalene fra trådløse nettverk om bord.

Les: Forsterker signalene fra trådløse nettverk

Spander noen tusenlapper

For å få bedre signaler har han jeg brukt noen tusenlapper på mottakerutstyr. Ottesen har kjøpt en Dovado 4GR router med to USB innganger. I USB inngangen har han satt mobil bredbånd donglen som routeren overfører til WiFi signaler som båtens PC eller smartmobiler kan motta. På USB donglen har Ottesen koblet på en 5 db antenne som koster rundt 500 kroner. Utstyret jeg bruker kan kjøpes på Claes Ohlson eller Datakjenden.

– Fastmontert router med USB dongle er for meg det åpenbare valget - i stedet for router og modem i en og samme boks. Det fordi jeg vet det dukker opp nye modemer (er vel på mitt femte generasjons USB modem) og slipper da å kjøpe hele boksen på nytt med "oppgradert" mottager. Den fastmonterte løsningen gir stabilitet og for mange vil det være mulig å benytte "jobbdongelen" til å serve hele båten og derigjennom slippe å tegne eget båtabbonement, forteller Ottesen

Mer info om Dovado 4GR finner du her

Mer info om antenner finner du her.

Testen kan du lese i Seilas nr. 5 som kommer i slag i mai.

Les ogå: Testing av mobilt bredbånd i gang