Orginalputene er typisk 80-talls, og trenger nytt trekk. Så lamht har vi dekket putene med midlertidige pledd.
Båten hadde orginalt stofftrekk på skrogidene. Jeg har planer om å sette på garnering.
Innredningen i dag.
TwoStar 36 har innredning i bøk som ikke egner seg så godt om bord. Slik så treverket ut på utsatte steder før jeg malte innredningen.
Jeg har lyst til å kunne tømme septikken fra dekk.
Nytt utsutstyr får båten til å skinne. Jeg har spandert på meg en rorkultforlenger fra Spinlock.
Det nye gasshåndtaket kom for tett teaklisten på cockpitbenken, så den måtte høvles ned.
Elektronikkpakken inneholdt to givere. Det gjorde at jeg måtte borre hull i skroget.
I sommer skal jeg teste logg og vindinstrumenter fra Tacktick
Båtens ene side er polert med polish fra Biltema, den andre med TCnano.
TCnano renser, polerer og beskytter.
Noen flekker sitter bedre enn andre. Jeg bruker Universal Stein på tunge områder som i vannlinjen under båtpussen. Boksen har har et hvit pulver som ikke skal være giftig, men skrubber vekk fastsittende flekker. Middelet er også suverent på fendere. ...
Ny giver til trådløse instrumenter fra Tacktick ble montert i helgen. Håper det ble tett.
Poleringsmiddelet TCnano får skroget til å skinne. Det ser ut som båten har fått noen strøk klarlakk.
Båten fimm en ny motor i vinter. Det blir spennende å se om hvordan den er i bruk. Jeg får også en tre-bladers kiwiprop. Motorsyrken økes fra 18 til 21 hester.
TwoStaren på land på Skjeløy. Den skulle vært seilklar fredag, men propellen viste seg å ikke passe akslingen.

TwoStar 36 nesten klar for ny sesong

Listen over gjøremål er lang i år også, og håpet er å få feilfri seilas. Det får vi se i løpet av Påsken.

Publisert Sist oppdatert

Å kjøpe bruktbåt billig krever både penger, tid og kunnskap. Båten klargjøres nå for tredje gang etter at jeg overtok båten i 2009, og nå er den bedre enn noen gang. Teknisk er jeg nesten helt i mål, men en del gjenstår på det estetiske plan.

Etter planen skal båten på vannet på fredag, og lørdag starter seilturen med hele familien. Deres forventninger er ikke så høye, kloke av erfaring.

Les om vår første overnattingstur her.

Endeløst vedlikehold

Det første jeg gjorde etter at jeg kjøpte båten var å bytte ut skroggjennomføringer. Jeg fikk også fikset deleaminering i roret, samt i cockpitbenken. I cockpiten fikk jeg lagt Kebony, et miljøvennelig alternativ til teak.

Her er listen over gjøremål fra i fjor.

Nytt el-anlegg

Første sommeren var jeg plaget av et elektrisk anlegg som ikke hold mål. I fjor vinter fikk jeg derfor installert nytt elektrisk anlegg, landstrømsanlegg, stereo og varmeapparat. Lanterner og interiørlys ble også byttet til LED. Båten fikk også rulleforstag og nye fall, akterstag og lensetakler.

Les: Avansert styring av elektronikken

Les: Mye nytt over dekk

Ny motor i vinter

Sommerferien ble spolert av en motor som sluttet å fungere. Sent i høst ble en splitter ny motor satt inn av Engelsviken Slipp i Østfold. Båten ble også satt på land like i nærheten, på Skjeløy.

Les om motorbyttet her

Klargjort for Påsketur

I slutten av mars ble båten stoffet, og denne helgen ble skroget polert. Jeg brukte TC Nano på den ene siden og polish fra Bilteam på den andre siden. Med TC nano fikk jeg en meget blank overflate, og det så nesten ut som jeg hadde sprøytlakkert skroget med klarlakk.

Planen var å seile i Påsken, men slik ble det ikke. Propellen jeg kjøpte passet ikke akslingen, så akslingen må byttes.

Testing av utstyr

Bruktbåten er et flytende testsenter hvor smarte løsninger blir testet ut. Første sesong seilte vi med en Garmin GPSMap 620 plotter som fungerte bra. Plotteren har touchskjerm, og er billig. Den går på batteri og kan flyttes rundt.Vi festet den med borrelås i cockpiten. Vi fikk også om bord meget spennende Litium-batterier med LiFePo4-teknologi, batterier som kommer i siste generasjon El-Biler. Batteriene har mange fordeler, men teknologien er fremdeles ung, og dermed kostbart. Vi fikk også problemer bed batteriene fordi ladespenningen var for høy. Teakalternativet Kebony er en test over lang tid. Etter to sommere er vi fremdeles meget fornøyd, og har ikke sett noen svakheter i forhold til teak, snarere tvert i mot. Overflaten virker hardere, og mer slitasjemotstandig.

Les: Test av Kebony

Nytt utstyr kommer

I sommer skal vi teste trådløse instrumenter fra Tacktick. Testen starter fra installasjonsprosedyren, fordi det er enklere installasjon som er produktets store fordel. Men alt for jeg har sett på utstyret har jeg sette noen svakheter. Produktets internetteside er meget rotete og uoversiktig. Jeg ønsker å finne ut diameteren på giveren, for å sammenligne det med den jeg hadde, og det tok meg 30 irriterende minutter før jeg fant informasjonen.

Når jeg åpnet pakken viste det seg å være to sensorer, ikke en, så jeg var pent nødt til å gjøre noe jeg ikke liker, bore hull i båten. Om jeg har montert giverne riktig, får jeg se når båten blir satt på vannet.

Seiling med iPad

I sommer vil jeg også få en grundig test av hvordan en iPad kan kjøre livet bedre om bord. Jeg har alt lastet ned manualene for båtens tekniske utstyr som motor, pumper, strømopplegg og elektronikk. Manualene er lastet ned som PDFer og ligger lagret i iBooks på iPaden. På iPaden har jeg også filmer og musikk for underholdning. Jeg har også lyst på løsningen fra Elgato som gjør at jeg kan få TV på iPaden.

Videre har jeg selvfølgelig kartprogrammer på leserbrettet, men vil teste ut forskjellige løsninger som gjør at jeg kan ha iPaden i cockpiten, uten at den går i stykker.

Jeg er også i dialog med Digital Yacht om å teste deres utstyr som gjør at man sender båtens data ut som WiFi signaler, noe som gjør at jeg kan få fart gjennom vannet, dypde og vinddata på Paden.

På gjørelisten før sommeren

• Nye puter

• Garnering på skrogsiden

• Hyller i salongen

• Ny do

• Tømmemulighet fra septikk

• Rense dieseltank

• Speil på badet

• LED-lysstriper

• Ny rorkultforlenger

• Demonterbart lite baugspryd

• Forsterke rekkestøtteinnfeste

• Nye rekkestøtter

På ønskelisten

• Nytt kompass

• Nytt storseil

• Autopilot

• Ny finish på skroget

• Ny kjøl og nytt ror