Jeg valgte kart for Skagerrak. Kartdataene tok ca 4 Mb.
Navionics på iPad er et av de mest solgte programmene for iPad i jula.

Billigere kart på iPad også

Navionics har satt ned prisen og økt kartområdet for sin «app» til iPad.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: iPad og iPhone. Kartprogrammet er likt, men den store skjermen gjør iPad til et godt navigasjonshjelpemiddel.

Lille juleaften oppgraderte Navionics sitt prisbelønte kartprogram for iPad. De har gjort det samme med HD-versjonen, «appen» for iPad, som de gjorde for iPhone i slutten av november.

Les om prisen Navionics fikk under utstyrsutstillingen Mets her.

Bra navigsjonsverktøy

Vi har lastet ned programmet og lekt oss i sofaen i jula. Funksjonene er nesten nøyaktig like som på siste utgaven for iPhone som vi brukte til å navigere med under testen av H-40 i begynnelsen av desember. Å bruke iPhone som kartplotter fungerer, men på iPad er det helt fantastisk. Skjærmens oppløsning og størrelse er så god at du må kjøpe plottere som koster svært mye for å få et bedre bilde. Men jeg savner en nattfunksjon i programmet, og skjermen blir ikke mørk nok for navigering om natten, uten å skade nattsynet. De beste plotterne er også bedre å lese i sterk sollys.

Les om vår erfaring her.

Større område

Navionics har valgt en ny løsning for å velge kat. Tidligere var kartdataene lagt i mindre områder som hadde hver sitt program (App). For oss på Østlandet kunne vi velge hele Norge, Skagerrak og Kattegat, eller Skandinavia øst. Disse var priset ulikt, men valgte du kun Norge, kostet det 209 kroner, samme som du får hele Europa for nå. For iPhone koster kart for hele Europa bare 65 kroner.

Når du kjøper programmet velger du det området du ønsker å ha din dekning. Du kan dermed velge kun de kartene du ønsker, ikke hele Europa som ville tatt uhensiktsmessig mye plass. Du kan senere laste ned nye områder om du vil, uten å betale noe mer.

iPad selges med og uten GPS. Kun 3G-versjonen av iPad har dette. Men du får kjøpt en liten GPS til å hekte på. Denne fungerer også med iPod. Les om GPSen her.

Du kan laste ned Seilas for å lese blade på iPad. Les hvordan her.

Danmark mangler

Av en eller annen grunn mangler Danmark, Nederland og England i området som ikke blir dekket av Europa. Skal du seile til Danmark må du derfor kjøpe Danmark og Grønland som koster 379 kroner.

Vi oppdaget at kartprodusenten ikke har vært helt nøyaktige når de delte inn kartområdet mellom Danmark og den svenske vestkysten. Noen øyer helt vest i Bohuslän ligger derfor utenfor dekning, bla. Käringöen.

Også et lite området ved Grimstad på Sørlandet er utenfor dekningen.

Med iAIS fra DigitalYacht kan du bruke iPad som et avansert navigasjonsinstrument ombord. Les mer om iAIS her.

Vi testet Navionics på iPad i sommer. Les saken her.

iPad har en stor skjerm med høy oppløsning. Skjermbildet viser området utenfor Grimstad som er utenfor dekning.