Videokamera for seilere

Vi har hatt det gøy med et lite og vanntett videokamera som heller ikke koster så mye. Her er vår erfaring, og noen smakebiter.

Publisert Sist oppdatert

GoPro lager et liten og billig kamera som tar gode bilder og film i HD. Mange av filmene på seilas.no er laget med dette kameraet, som har en stor vidvinkel, noe som egner seg om bord. Men linsen gjør også at filmklippene kan bli kjedelige, om det som foregår blir for langt borte. Kamera skal stå nærme det som skjer.

Ulike festeanordninger

Kameraet kommer i ulike utgaver, men selve kameraet er likt, det er festeanordningene som varirerer. Vi kjøpte HD Motorsport-utgaven som her et sugekoppfeste. Det sitter meget bra på rene flater, men vi sikrer kameraet med en taustomp. Plasten på kasen som holder kameraet tørt brekker lett, men kan supleres. Vi har festet kameraet med sugekopp til dekket av seilbrett, wakeboard, utsiden av et helikopter for å nevne noe.

Bra batterilevetid

Vi har et 16 Gb kort. Det paser bra sammen med batteriets levetid. Min erfaring er at du minst kan filme to timer sammenhengende, eller holder en lang dag på fjorden om man begrenser klippene.

Filmklippet «Cold Norwaii» stod kameraet og gikk hele tiden mens jeg seilte.

Du finner filmen her.

Kombinerer med speilrefleks

Vanligvis kombinerer vi klipp fra GoPro kameraet med klipp fra speilreflekskamera med videofunksjon. Jeg bruker Nikon 300s. Filmen fra

HH Skagen Race er tatt opp med både GoPro og Nikon.

Du finner filmen her.

Ingen søker

Du kan ikke se hva du filmer, og det gjør det utfordrene å bruke kameraet, men som regel blir det bra. Det er viktig å holde linsen ren, også på boksen som beskytter kameraet.

Du kan også ta bilder med kameraet. Det tar tid fra du trykker utløseren til bildet blir tatt, så det kan ikke brukes til øyeblikksbilder. Du kan også stille GoPro til å ta bilder med tidsintervaller. Denne funksjonen har vi brukt lite. Videre kan du ta 60 bilder i sekunde i 720-oppløsning. Det gjør at du får ekstremt gode sakte-film sekvenser.

Noen ganger fester vi kamerat til vår reportasjebåt og bruker båten som filmstativ. Vi kjørte gjennom Middagsbukta på St. Hansaften.

Se filmen her.

3d kommer

Produsenten bak kameraet holder på å utvikle en ny boks hvor man bruker to kameraer for å lage film i tre dimensjoner. Med dette utstyet vil man oppleve havet på en helt ny måte.

Det billigste er å kjøpe det direkte fra USA for 260 dollar, men kameraet er også å få kjøpt i Norge.

Her er en demovideo som viser hvor bra det kan bli.