Käringöen er utenfor dekningen.
Nå kan du selv velge hvor du vil ha ditt kartområde. Jeg valgte fra Sørlandtet til Gøteborg. Danmark er ikke med i Europa i Navionics verden, og de mener også at noen øyer vest langs svenskekysten tilhører Danmark.
Posen gir litt dårligere førlighet på skjermen, og øker refleksene, men ikke mye. Selv med pose er iPhone et godt navigasjonshjelpemiddel.

Kart på iPhone enda billigere

Nå får du nesten hele Europa fra Navionics for 65 kroner. Vi har testet det på fjorden med en vanntett pose.

Publisert Sist oppdatert

Før vi seilte ut til Kjärringöen i Bohuslä i Sverige lastet vi ned siste programvare fra Navionics på iPhone.

Jeg hadde tenkt å låne min kones iPad, men det var lettere å gi slipp på sin mann enn sin iPad for henne. Men hun mente at jeg ville tåle kulda bedre enn henne kjære iPad.

Men iPhone 4 med siste programvare fra Navionics var slett ingen dårlig alternativ. Med en vanntet pose er dette en vinner som navigasjonshjelpemiddel.

Gjør navigering billig

Navionics har bidratt til at iPhone og iPad er blitt et supert verktøy om bord i båt. Kartene var ekstremt billige når de kom. Kart man før betalte 3000 kroner for, kunne man laste ned for under 300 kroner, mye på grunn av Apples salgsmetode hvor leverandøren sitter igjen med nesten all fortjenesten, ikke kostbare mellomledd.

Også det store volumet gjør at det blir penger igjen for produsenten, også med en lav pris.

Dame Award

For annen gang får kartprogrammet for iPhone pris. Denne gangen for HD-versjonen som er beregnet for iPad. Denne «appen» er akkurat lik som iPhone versjonen, men kartene er beregnet for iPadens store skjerm. HD-versjonen koster mer og dekker foreløpig mindre områder.

Enda billigere, større dekning

Nå har kartprogrammet kommet i en helt ny versjon. Navionics Marine: Europe dekker som navnet sier, det meste av Europa, men ikke alt. Både Danmark og England mangler og må kjøpes separat. Danskene må ut med 279 kroner for kart for sitt lille land, men da får du også med Grønland.

Kartdata mangler

Når du kjøper programmet, så får du ikke med kart. Det kan du selv plukke ut etter at programmet er lastet ned. Det gjør at du ikke trenger å fylle den lille telefonen med kart for områder du ikke trenger.

Jeg valgte meg ut et område fra Lindesnes til Gøteborg. Danmark er et av de få landene som ikke er med på Navionics Europakart og det skaper problemer. Grensen mellom Danmark og Sverige er satt alt for langt nær det svenske fastlandet slik at Kjärringöen faktisk ikke er med. Dette kunne ha blitt en ubehaglig overraskelse om man er på havet uten annet navigasjonshjelp, noe man selvfølgelig ikke bør være. Jeg oppdaget det kvelden før avreise når jeg la opp way-points på telefonen. Vi har gjort Navionics oppmerksom på problemet, og feilen vil bli rettet.

Vanntette pose

Vi la iPhonen i en vanntett pose som beskyttelse. Det reduserer førligheten til touchskjermen i en svært liten grad, men når man seiler i kulda må man ta av vottene for å bruke telefonen. Tynne hansker fungerte. Det gjorde at vi foretrakk båtens Garmin-plotter, når det var kaldt, men gikk over å bruke iPhone siste dag hvor temperaturen var over null. Posen har en snor som gjør at iPhonen henger rundt halsen. Det gjør at den er kjapt tilgengelig for å sjekke kursen. Posen gjør det klønete å snakke i telefonen om den skulle ringe.

Du får kjøpt tilsvarende pose på Clas Ohlson for under 200 kroner.

Legg inn ruta

Når man seiler i trange farvann slik som vi gjorde ved Orust og Tjörn må man vite hva man gjør. Vi la opp ruta på iPhonen kvelden før avreise. Det gjorde navigasjonen mye enklere. Du slipper å zoome inn og ut for å sjekke hvilken side av staken du skal passere mens du kanskje også må løse andre oppgaver om bord. Dette sjekket vi i ro og fred i salongen kvelden før.

Det at vi hadde ruten lagt inn på iPhonene, men ikke på Garmin plotteren, gjorde at vi foretrakk å navigere etter telefonen.

Kurs og avstand

På iPhone savner vi kursen og distansen til neste waypoint. Dette løste vi med ”Distance” funksjonen. Den gjør at du kan sette en nål i kartet på det stedet du ønsker, og iPhone beregner kursen og avstanden fra der du er til nålen. Når du velger denne funksjonen vil nålen havne midt i kartet automatisk, men du kan flytte den rundt med fingeren.

Oppdater kartene selv

Navionics nye kartprogram skal gjøre det mulig å legge inn informasjon i kartet selv, og dele dette med andre Navionics-brukere. Det var ikke helt selvforklarende hvordan dette fungerer, slik at vi fikk ikke muligheter for å bruke det.

Det er lett å sette ut kurs, og måle distanser til et valgt sted. Det er også lett å sette ut waypoints, men jeg savner informasjon om ruta jeg har laget. Retning til neste waypoints, tid for ankomst med mer. Kartprogrammet Oslofjord som kun koster 39 kroner kan vise farten over grunn i store tall, Den har også et ok kompass, noe jeg savner på Navionics, men Oslofjord faller igjennom på andre områder.