Bavaria kjøper Dufour

Søndag blir det offentliggjort at Bavaria kjøper franske Dufour og italienske Grand Solieil.

Publisert Sist oppdatert

Paris, Frankrike

Spekulasjonene om Bavarias oppkjøpsplaner har versert en tid. Nå kan Vice President Export Steve Vernelen i Duour bekrefte ryktene.

– Nyheten om oppkjøpet blir offentligjort her på «Salon Nautuque de Paris» på søndag, forteller han. Vernelen er positiv til oppjøpet. – Det vil styrke vår evne til produktutvikling, sier han, mens vi inspiserer nye Dufour 439.

Tyske Bavaria er verdens nest største seilbåtprodusent, bare slått av franske Beneteau og Jeanneau, som har samme eier.  Dufour er en tradisjonsrik fransk seilbåtprodusent med en produksjon på 500 til 1000 båter i året. Grand Soleil er et litt mindre italiensk verft.

-Jeg ser at de to merkene kan være med å utfylle vår eksisterende flåte av seilbåter. Vi føler at det kan gi oss gode synergier i markedet, og trenger salgskraften disse representerer i sine respektive land, sa Bavaria-sjef Jens Ludmann til IBI News tidligere i høst.

Mer enn 3000 båter

Bavaria er Europas nest største seilbåtbygger og den femte største båtprodusenten i Europa, ifølge en rapport fra New Zealands handelskammer i 2008.

Bavaria produserte i 2006 2850 seilbåter og 700 motorbåter, og hadde mer enn 270 millioner euro i omsetning i 2006, ifølge en økonomisk rapport om Bayerns næringsliv fra 2007. Selskapet regnet med 15 prosent vekst i 2007.

Bavaria Yachtbau ble solgt for en milliard euro i 2007 av gründer Winfried Herrmann til Baines Capital, som finansierte kjøpet med lån. Året etter ble båtbransjen hardt rammet av finanskrisen, og selskapene Anchorage and Oaktree kjøpte gjelden fra Commerzbank og overtok selskapet.

En lignende historie finner vi i Frankrike. På slutten av 2005 kjøpte Rhône Capital holdingselskapet til  Grand Soleil (Italia) og Dufour (Frankrike).

Dufour omsatte i 2005 for ca 56 millioner euro i året, og bygget 600 båter, ifølge en brosjyre fra verftet, som holder til i La Rochelle i Frankrike.

Hanse

Mens vi er ombord i den nye Dufour 439 dukker Hanse-sjef Michael Schmidt opp for å ta den nye konkurrenten nærmere i øyensyn. Hanse er blant aktørene som er med å forme seilbåtbransjen for tiden. I løpet av de siste årene har det børsnoterte tyske verftet kjøpt engelske Moody og tyske Dehler samt norske Fjord.