Kartplotter spesielt utviklet for seilbåter

I midten av september lanserte B&G Zeus, den første plotteren på markedet med funksjoner som kun er beregnet for seilbåter

Publisert Sist oppdatert

Produktet lanserer til en pris som åpner opp for et mye større marked i forhold til det smale markedet som man inntil i dag har forbundet B&G med.

B&G har frem til nå vært den proffe seilbåtinstrument leverandøren til de aller mest kresne seilerne, som enten deltar i større regatta eller seiler verden rundt, og som kun velger det aller beste.

Zeus er et direkte resultat av samarbeidet mellom søsterselskapene B&G, Simrad og Lowrance, med Navico Holding som eier. Det er derfor lett å kjenne igjen Simrad NSE designet med den robuste, vanntette kontrollenheten, LED-skjermen, betjeningspanelet, den logiske menystrukturen og direktevalg til hovedfunksjoner samt en superrask prosessor.

”Laylines” eller seilingslinje kan plasseres i kartet for å fremstille grafisk en estimert seilingsrute til neste veipunkt. Denne kan eventuelt settes manuelt i forhold til sann vindvinkel eller ønsket vinkel. De som har B&G H3000 instrument fra før kan overføre H3000 polardata til sin Zeus.

”GRIB overlay”, værinformasjon kan lastes ned fra internet via for eksempel en standard USB minnebrikke og legges oppå kartbildet, med symboler for vind hastighet, retning og barometer trykk pluss varsel. Ved hjelp av disse GRIB filene kan man dermed planlegge en ruteplan utifra beste vind- og værforhold.

”Time plot / Wind plot”, plottdiagram kan lages over tid for å kunne analysere trender  -  holde et øye med barometeret.

Et plottdiagram eller histogram viser trender i forhold til vind, der senterlinjen er gjennomsnittsverdien. Det er enkelt å oppdage endringer, og ved å logge all data i minnet, kan Zeus fortsette der den stoppet dersom du har hatt plotteren av.

Noe som vakte stor begeistring da Zeus ble presentert på de første båtmessene var den særegne fargepaletten i svart og grønt. Spesielt nattmodus fargene har en veldig bra effekt på lesbarheten i mørke.

Radar – nå kan også B&G brukere få del i den fantastiske bredbåndsradar teknologien. Zeus kan tilkobles BR24 Bredbåndsradar og benytte samme funksjoner som for eksempel å legge radarbildet på plotterbildet, benytte MARPA (manuell funksjon for Automatic Radar Plotting Aid) for å unngå kollisjoner eller også tilkoble AIS for å holde øye med annen trafikk. Med en bredbåndsradar er det mye enklere å finne plass til antennen fordi strålingen ikke er mer skadelig enn en mobiltelefon.

Zeus kan også tilkobles samme type tilleggsprodukter som Simrad NSE, slik som StructureScan sonar med side- og ned-skanning og det nye SonicHub musikk og radioanlegget.

Zeus kan leveres i to størrelser, 8” og 12”, Z8 og Z12, og prisen vil være cirka kr. 39.000 / 52.000. Begge modeller får Navionics Platinum kart for hele Europa ferdig installert.

Med denne nye serien blir B&G tilgjengelig for mange flere seilere, ikke bare for grand-prix regattaseilere.