Planløsningen på Sun Odyssey 409 minner om Hanse 400, men stilen er annerledes.
Erik Strömberg har utviklet en seilbåt for det bredere marked.
Den nye 40-foteren har fått høyere mast og en mindre forseil. Det gjør båten enklere å seile.
Flotte seiling under nydelige høstforhold med en elegant seilbåt.

Jeanneau tar en Hanse

Sun Odyssey 409 er alt blitt en salgssuksess. Mange av ideene er hentet fra Tyskland. Seilas har prøveseilt i Drøbak. Se video.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av høsten har Heitmann solgt syv båter av den splitter nye modellen fra Jennaeu, en båt som også viser retningen på Sun Odyssey modellene som vil komme i årene fremover. I disse dager er den internasjonale båtpressen i Drøbak for å prøveseile, og der fikk vi seile sammen med Eric Strömberg, produktsjefen til Jeanneaus seilbåter.

Sun Odyssey 409 er en av 20 båter som er nominert for Årets Båt. Du finner listen over nominerte seilbåter her.

Bra for Norge

Vi hadde flott nordavind med opp til åtte meter i sekundet i kastene. Bedre dager på fjorden enn på tirsdag er det ikke mange av i løpet av ett år. I trange Drøbaksund fikk vi satt pris på Jeannaeus nye ideer. De går ut på at mannskapet om bord skal få en lettere jobb.

– Selvslående fokk har lenge vært i bruk i Skandinavia, men det er Hanse som har tatt ideen til de store markedene. De har overbevist mange seilere om ideen med selvslående fokk. Vi ønsker å selge Sun Odyssey 409 i alle våre markeder, og tilbyr derfor båten med alt fra selvslående fokk til stor genua. 109 prosent fokk er standard, forteller Strömberg til Seilas.

Selvslående fokk er ypperlig i trang skjæregård, noe vår testbåt var utstyrt med. Løsningen gjorde seilingen til en lek i Drøbaksund.

Populær størrelse

40-fots størrelsen er populær i Norge. Båtene er store nok for ter store lugarer, noe store familier setter pris på. Flere av disse båtene har også to bad, noe eiere som liker å ta med seg venner setter pris på. Sun Odyssey 409 er en sterk utforderer til Hanse 400, Oceanis 40, Dufour 405 og ikke minst Bavaria Cruiser 40, site nytt fra verftet som har dominert markedet i Norge de siste årene. Vi har prøveseilt nyheten.

Du finner film av Bavaria Cruiser 40 her.

Flere valg under dekk

Stilen er langt fra Hanse både over og under dekk. Med i praktisk bruk er ikke Sun Odyssey 409 langt fra en Hanse 400. Også under dekk er likhetene slående om du ser på planløsningen. Du kan som med hanse velge en rekke løsninger. To eller tre lugarer, ett eller to bad. Som Hanse er det bakre badet stort, med egen dusjavdeling. Heller ikke byssa skiller seg plasseringsmessig fra Hanse. Også Jeanneau foretrekker den tradisjonelle L-byssa

– Noe annet en L-bysse er umulig å selge i USA. Dette er en løsning som nesten alle godtar, forteller Strömberg.

Sun Odyssey mangler et tradisjonelt kartbord. Denne funksjonen har blitt en del av salongen, akkurat som Hanse har hatt hele tiden. Sun Odyssey 409 har et smart salongbord som kan senkes, og salongen kan dermed brukes til dobbeltseng.

Prisen på Sun Odyssey 409 starter på 1,3 millioner kroner. Båten vi tetser koster ca 1,7 med transport til Norge samt diverse ekstrautstyr.

Seilas var om bord i Sun Odyssey 409 under Båter i Sjøen og laget en video. Du kan se filmen her.