Bengt Falkenberg koste seg i First 30.
Øystein Jaer har tegnet flest motorbåter, men har nå tegnet Seafin 444 som bygger i Finland.
First 30 mot Sun fast 3200 på slør.

Stor interesse for Seilas-test

 Folk ønsker seg mindre båter, og ønsker å vite om det moderne konseptet med bredt skrog og doble ror fungerer. Her kan du se video fra testen.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Duell mellom Elan 310 og First 30

Pågangen av henvendelser til redaksjonen samt interessen for sakene på nett har vært enorm for testen vi hadde i Son forrige uke. Vi ønsker ikke å røpe resultatet nå, det får du i Seilas mot slutten av året. Tre avtestbåtene var typiske for dagens trend. Brede slørebåter. Dehler 32 er også en ny båt, men har mer tradisjonelle linjer.

Båt nummer to

Morten Herregården forteller at flere av interessentene av First 30 har sett på denne som båt nummer to. En båt de skal ha det gøy på fjorden med, og for å seile regatta, men ikke for lengre ferieturer. Båten forsyner seg derfor fra markedet av dagsturseilere, båter med elegante linjer, gode seilegenskaper, men vanligvis høyere pris. 31-foterne er også egnet for turseiling for par med ikke for store eller for mange barn. Båtene vi testet er mye større en 70 og 80-tallets 31-fotere som den gang ble sette som relativ stor båt.

Omfattende test

Testen ble foretatt over to dager i Son i forrige uke. Her ble Dehler 32, Elan 310, First 30 og Sun Fast 3200 testet mot hverander. Men rapporten som kommer i Seilas nummer 9 vil også bygge på flere prøveseilinger. I starten av september testet vi Elan 310 mot Dehler 32 over to dager i Lysekil sammen med Curt Gelin fra Båtnytt. Vi har også seilt First 30 i løpet av flere dager utenfor Nederland. Videre har Curt Gelin seilt Archambault 31 mot Sun Fast 3200 i Stockholm. Det var meningen av Archambault 31 også skulle være med i Son, men båten trakk seg fra testen i siste øyeblikk.

For tre båtblader

Under testen i Son deltok det journalister fra Seilas, svenske Båtnytt og danske Bådnyd. Vi fikk også med oss noen svært kvalifiserte gjester på testen, båtkonstruktør og 11-meterseiler Øystein Jaer, arkitekt og shorthandseiler Kristin Songe-Møller, tur og regattaseiler Arild Andresen samt shorthandseiler Tormod Lie. Våre gjester tok kontakt med oss etter at vi etterlyste testseilere på Seilas’ Facebook-side.

Mye papirarbeid

Det ble mer en bare morsom seiling på vårt testlag. Vår rapport blir laget ut fra skjemaer som seilerne måtte fylle ut etter seilingen. Her gir de båtene karakterer både for seilegenskaper samt egenskaper som turbåter. Disse dataene er enda ikke blitt behandlet, så vi vet faktisk ikke hvilken båt som blir best.

Seilmakers rapport

Med på testens siste dag var seilmaker Bengt Falkenberg fra Sverige. Han skal sy seil til First 30, og var spent på den nye båten. Falkenberg er godt kjent med First, og har de siste årene seilt Teknova, First 40 i år, og First 45 de to årene før. Falkenberg har kommentert testseilasen på Blur.se.

Jag var i Son och seglade First 30:an idag.
Båten bjöd på många överaskningar för mig. På insidan så tycker jag att den känns minst lika inredd som 31,7:an, Kanske mer.
Förpiken fungerar för två vuxna, Jag och Kjetil (Team Magics fördäckare) testade.
Det kan bli lite tåflörtande möjligen men inga problem med 0,2 ton i förpiken. Salong, akterhytt, toa, stuv,sittbrunnen mm kändes mycket stora för en 30fotare.
Vi hade ca 6-10 m/s. Efter lite trimmande för att hitta rätta känslan så kryssade vi enligt polardiagramet trots de crusing segel som var ombord.
Båten balanserade otroligt bra och fart/höjd fanns där, inga problem.
Jag har seglat många rena racers i denna båtstorlek och de brukar vara roliga på undanvindarna. Det som var riktigt kul med First 30:an var att trots att båten är fullt inredd så gick hon mycket bra med vinden utan att kännas för tung.
Jag måste säga att jag blev mycket positivt överaskad av First 30:an. Jag tänkte innan seglingen att hon skulle kännas “Fransk” (han mener bra på slør og ikke så bra på kryss) att segla men är nu sugen på att komma ut och åka igen då denna känsla inte fanns i båten.
Riggen fungerade mycket bra även på kryssen när det drog på lite.
För mig så är denna båt en värdig ersättare till 31.7:an samt att hon bjuder på helt nya dimensioner av segling i en fullt inredd 30 fotare.