Dehler 32 er den eneste båten med ett ror.
Sun Fast 3200, raskest på kryss.
Elan 310 viser muskler.
First 30 under forhold den er laget for

Perfekte forhold for test

Seilas prøveseiler moderne 31-fotere i Son. Vi seilte over 13 knop på slør.

Publisert Sist oppdatert

Seilas tester 31-fotere sammen med svenske Båtnytt og danske Bådnyt. Båtene som testes er Sun Fast 3200, Elan 310, First 30 og Dehler 32.

Testforholdene kunne ikke vært bedre. Vind fra syd mellom åtte og ti sekundmeter.

Utviklet for surf

Tre av båtene er typisk for siste trend. Bred skrog og doble ror. Ideen er at den store bredden gir båtene økt stabilitet, noe som gjør at de kan seiles med mer duk. At konseptet fungerer fikk vi se i går. På slør var det dobble siffer på loggen, og høyeste toppfart hadde Sun Fast 3200 med 13,5 knop i den friske vinden. Dehler 32 hadde ikke spinnaker og klarte ikke helt å følge de andre båtene på slør.

Sun Fast raskest

Den eldste båten var helt klart raskest under testen i går, spesielt på kryss. Båtens eier, Simen Løvgren har også jobbet mye for å få mest mulig ut av skroget. Løvgren vant OneStar i august med båten vi testet. Men SunFast er også testens lengste båt, og også den letteste.

Spente på First

Morten Herregården i Normar som selger First 30 forteller om stor interesse for båten. Båten har nå vært snart to uker i Norge, og Normar har hatt stor pågang av folk som vil prøveseile. Verftet har også utsolgt hele produksjonen frem til neste sommer. Normar har bestilt noen båter på spekk, slik at det er mulig for norske kunder å slå til, fremdeles.

First 30 ser svært sprek ut. Med en rigg uten akterstag gir den også nye utfordringer trimmessig under de friske forholdene vi hadde i går.

First krenger kjøpt, og det skal ikke så mye vind til før lo ror er over vann, men så stopper krengningen. Jeg hadde forventet at båten måtte reve førts, men i siste seilas var det kun First 30 som seilte med full duk. Testresultatene viser at farten på Dehler 32, Elan 310 og First 30 var temmelig like.

Testseilingen fortsetter i dag.

Tor Hove hadde med videokamera. Testen viser Kristin Songe-Møller og Mikkel som seiler Elan 310. På Hoves YouTube side kan du se flere filmer fra testseilingen i går.