Gis bort: Vakker 32-foter med Sleipner maskin og interessant historie. Faksimile fra finn.no
Fin tresnekke gis bort! Startmotoren må repareres, men det er vanligvis ingen vanskelig jobb på en BMC 36. Husk AF-pipenøkler! Faksimile fra finn.no
«Bakke 26 seilbåtskrog gis bort. Mye gratis glassfiber», skriver eieren av dette prosjektet. Faksimile fra finn.no

Vinterhobby: Gratis båtprosjekt?

Båt må ikke være dyrt. Grunninvesteringen i et bra skrog kan koste nøyaktig null kroner - men det hjelper å være nevenyttig og ha noen kroner på lur til deler og utstyr.

Publisert Sist oppdatert

Nettkjempen finn.no er stikkordet. Litt bortgjemt, under seksjonen «torget» på det enorme annonsemarkedet ligger «gis bort»-avdelingen, og her dukker det ofte opp mye nyttig og brukbart for folk som ikke nødvendigvis må ha det nyeste nye av sportsutstyr, møbler, datautstyr og hvitevarer.

Eller båter!

På en tilfeldig torsdag fant vi hele 10 gratisbåter på finn.no: Et par joller og småbåter av varierende helsetilstand, og to tomme seilbåtskrog for den som vil forsøke seg som selvbygger: Et Robertson-skall, som gis bort med komplette tegninger og monteringsanvisninger - pluss en Bakke 26.

Men gratisutvalget domineres likevel av et utvalg tresnekker i kvalitetsskalaen fra «nokså håpløst» til «skru en time eller to og kast loss».

Særlig falt vi for dagens nyhet, en 23-fots kravellbygd Rolfsnes sjekte med en klassisk, solid 36 hk BMC-motor. Eieren opplyser at innslaget på startmotoren må byttes, men at snekken ellers en en hel og grei turbåt. Han vil helst prioritere båtglade speidergrupper, men båten skal bort til slutt: «Ønsker først og frem å gi den vekk til noen som kan vedlikeholde og ta vare på båten slik at jeg kanskje en dag oppdager den når jeg selv er på sjøen», skiver eieren i annonsen.

Når dette leses kan båten allerede være gitt bort. For selv om mange båter blir liggende lenge på finn.no uten at nye eiere dukker opp, kan godbitene forsvinne kjapt. Løsningen for den båtlystne er å sette opp automatisk epost-varsling av nye annonser. Da er sjansen mye større for å komme «først til møllen».

På finn.no gis det videre bort en del båtutstyr, og også på konkurrenten zett.no dukker det jevnlig opp gratisbåter. Og - den som vil sjekke ut flere markedsplasser samtidig kan søke på annonsedatabasen www.rubrikk.no.

God jakt - bare husk at det gjerne er en grunn til at prosjekter blir gitt opp. Restaurering og selvbygg tar tid, mye tid!

Hovedbildet: Gratis Robertson 25 for den nevenyttige. Illustrasjon: finn.no