Barna til Geir Wøien har brukt stolen til lek fra masten. Heldigvis gikk det bra da stolen røk.
Slik ser sømmen ut på den andre siden. Krysssømmen skal holdet beltet på plass, men dette er tydeligvis et svakt punkt.
Båndet som fester metallringen var meget kort, og ikke sydd skikkelig.

Advarer mot båtsmannstol

Geir Wøien kunne mistet sitt barn, men heldigvis røk stolen i lav høyde. Nå  fraråder han andre å bruke den farlige båtsmannstolen.

Publisert Sist oppdatert

Geir Wøiens barn har hatt mye moro med å leke med båtsmannstolen i sommer. Både for å komme opp i mastetoppen for å nyte utsikten, heller for å svinge seg langs skrogsiden.

– Jeg har en oransje Båtsmannstol som er brukt av våre barn om bord. De bruker den som huske i masten likedan som en rekke andre barn gjør. På årets båtferie røk plutselig stolen i festet! Heldigvis var vår sønn akkurat da bare en meter oppe og over vann på siden av båten. Dagen før var de 10-12 meter oppe. Jeg grøsser ved tanken om hva som hadde skjedd om stolen røk da, forteller Wøien til Seilas.

Produksjonsfeil?

Geir Wøien mener at båtsmannstolen er feilkonstruert, og vil derfor at Seilas skal advare folk å bruke en slik. Stolen er fra Italia merket med Trem.

– Det er tydelig å se at de er sydd på en særdeles dårlig måte. Jeg sammenlignet den med en annen tilfeldig seiler vi møtte i Sverige med samme type. Hans stol var sydd likedan. Stolen er antagelig solgt i hundretall av SeaSea, forteller båteieren til oss.

Livsfarlig

En båtsmannstol brukes når man skal opp i riggen, gjerne opp mot 20 meter over dekk. Det er vanlig å bruke båtens fall, og er man usikker på kvaliteten sikrere man gjerne med et ekstra fall. I hver fall fallets sjakkel må sikres. Det er ikke vanlig å sikre selve stolen. Hadde stolen røket med en mann i riggen kunne det lett ha ført til dødsfall.

Seilas har tatt kontakt med både SeaSea og Trem for å få en kommentar.