Anlegget er montert i en Twostar 36 fra 1986.
Musikk fra MP3-filer
Høytalerledningene ligger sammen med andre ledninger.
Inne har jeg billige høytalere fra Tokai. Lyden er helt ok, men det vil aldri bli noe diskotek i båten. Bassen er spinkel.
Ute har jeg billige marinehøytalere fra Biltema. Under seilas og motor sliter jeg litt med å følge en radiosending.
Spilleren han standard tilbobling slik at det er lett å bytte spiller. Jeg har også brukt en bilantenne som jeg har skjult inn bak el-panelet. Jeg har lyst å prøve en bedre spiller fpr å høre lydforskjellen. Jeg tviler på om den er stor.
Anlegget til Navico virker meget lovende.
Anlegget kjøpte jeg for 340 kroner på nett. Kostnaden ligger i å få det montert. Men spilleren han standard kontakter bak, så det er lett å oppgradere til en bedre om det blir nødvendig.
Jeg kan også spille musikk direkte fra en USB-pinne, eller SD-kort.
På mitt anlegg får iPoden strøm fra USB-kablen, og sender musikk inn i AUX-inngangen på spilleren.

Musikk fra MP3-filer

CD-spilleren er avleggs, men hva er alternativene. Jeg fant en til bare 340 kroner

Publisert Sist oppdatert

Vi har skrevet om

• Nytt el-system på gammel seilbåt.

• Mer lading ut fra motoren

• Monter landstrøm selv

• Avansert styring av strømmen

• Nye effektive pumper

• Ny strømbesparende belysning

CD-en er ikke egnet om bord. De tar mye plass, og en CD kan maks ha 90 minutter med musikk. En liten MP3 spiller kan ha flere dager. MP3 er en komprimeringsteknikk som gjør at lydfilen tar bare en ti del av plassen av en ukomprimert lydfil som ligger på CDen. Nå spiller de fleste moderne CD-spillere hjemmebrente CD-er med MP3-filer. Da får man gjerne presset inn 500 sanger på en plate, men løsninger er tungvint og kun en løsning for å holde liv i platene noen år ekstra.

Apple har vist vei

Apple var ikke først ute med MP3-spillere, men har alltid ligget i tet. Deres brukergrensesnitt har vært genialt, og det har du fordel av, i hvert fall om du har hele musikksamlingen din samlet på ett sted. En god løsning er å kjøpe et musikkanlegg hor du kan koble opp iPoden, eller iPhonen din direkte. Det er tre måter å gjøre det på. Du kan koble på en FM-sender på iPoden. Det gjør at ditt steroanlegg kan få inn musikken fra din iPod som en radiokanal. Du kan dermed styre hvilken sang du vil høre på trådløst. Deu kan også bruke hvilken som helst steroanlegg, så lenge den har en radio. Bakdelen er at lyden ikke blir bedre enn det du får på NRK.

Den andre løsningen er å ta en kabel fra lydutgangen på iPoden og sette inn i AUX inngangen på steroen. Du vil da få et analogt lydsignal, som heller ikke er ideelt om du ønsker best mulig lyd.

Den beste løsningen er å bruke Apples egen digitale kontakt. Det kan du på systemer som er utviklet for å brukes sammen med iPod. Med denne løsningen vil du både få digital lyd inn i anlegget, samtidig som iPoden blir ladet.

Billigste løsning

Jeg liker å høre på musikk når jeg seiler, men liker ikke å drasse CDer om bord. Noen av dem er i bilen, men de fleste er i kjelleren, og er ikke brukt på snart ti år. All musikken ligger på hardisk, på forskjellige datamaskiner. En CD-spiller virket helt feil, men jeg ville ha radio. Tilfeldigvis kom jeg over en bilradio uten CD-spiller, men med både AUX-inngang, USB inngang og SD-kort leser. Spilleren samt høytalere kjøpte jeg på nett fra Pixmania. Spilleren koster 380 kroner og med høytalere og frakt kostet det bare 630 kroner. Marinehøytalere for cockpiten kjøpte jeg på Biltema for 270 kroner

Radioen fra Tokai fungerer tilfredstillende. Lyden er OK, men kunne ha vært bedre. Om det er høytalerene eller steroen som ikke er helt topp vet jeg ikke. Problemet er at du trenger mer lyd for å følge en radiosending, enn det man vile gjort med et bedre anlegg. Skal jeg høre på nyheter så må volumet opp, og da blir det litt høy musikk når nyhetene er over. Jeg kan styre om jeg skal ha musikk inne, ute eller begge steder.

Radioen skuffer når det gjelder styring av musikken. Min plan var å fylle opp et 8 gb SD-kort, og ha musikk for flere uker i strekk, men spilleren lar meg ikke bla mellom mapper, eller opprette spillelister. USB-utgangen gir strøm til iPoden, men du kan ikke overføre musikk til spilleren med denne kabelen. Løsninger er å bruke AUX inngangen på spilleren for å overføre musikk fra iPod til båtens høytalere.

Prisen er det i hvert fall ingen ting å si på. En ting jeg også savner er muligheten for å velge sanger og volum fra cockpiten. Nå må jeg ned i båten for å gjøre det.

Palli Gardarsson brukte fem timer på montering av anlegget. Så får du hjelp til jobben, så er det monteringen som koster penger.

Til radioen bruker jeg en billig bil-antenne. Den har jeg lagt i kanalene opp under skrogsiden. Den ligger nær LED-lyset fra Biltema på badet, og når jeg skrur på lyset på badet, blir radioen skurrete. Palli mener at det er billig elektronikk i LED-lampen fra Biltema som skaper problemet.

Beste løsning

Det skjer mye på musikkanlegg for båt om dagen, og de beste løsningene har et opplegg for iPhone eller iPod. Begge disse Apple-produktene bruker samme interface. Fusion har i en del år hatt et system hvor du kobler til iPoden og gjemmer den bak et lokk. Perfekt for montering i cockpiten. Den har også et fjernsyringsenhet som gjør at du kan styre musikken fra flere steder i båten.

Navico har nå startet et samarbeid med Fusion og lanserer også et tilsvarende system som tar det enda lengere. Anlegget passer sammen med båtens elektronikk, og dette gjør at du kan styre musikken fra plotteren, og enda bedre. Du kan til og med finne frem filmer fra iPoden og se på disse på plotteren, eller TV skjermen under dekk, om den også er koblet opp.

Dette er den optimale løsningen etter min mening. Spesilet sammen med Simradsplotere hvor du også kan se filmene fra din iPod på plotteren.

Les: Underholdningsanlegg fra Navico.