Jeanneau med ny 40-foter

Det franske verftet går i strupen på Dufour 405 og blir en farlig konkurrent til nyheten fra Bavaria. Båten kan du se ved Sandvika i høst.

Publisert Sist oppdatert

Om noen dager slippes nyheten om en splitter ny 40-foter fra Jeanneau. Den vil vise verftets nye ideer. Nyheten får du her på Seilas i dag som første i verden. Båten får verdenspremiere under Båter i Sjøen. Det får også nyheten fra Bavaria. Her er det dermed duket for høstens salgsduell.

Bra størrelse

40-fot er den perfekte størrelse for en luksuriøs turseiler, i hvert fall om man ønsker tre lugarer og to bad. Dufour lanserte sin nye 40-foter på Dusseldorfmessen i 2009. Den fulgte en standard oppskrift, men løste oppgavene på en litt mer elegant måte, og kunne imponere med en fantastisk bysse. Båten imponerte også juryen i Årets Båt, hvor Seilas er medlem, og kåret den til Årets Familieturseiler for 2010. Innbydene design var det lille ekstra som løftet denne over konkurrentene i denne klassen.

Nyheten er straks ferdig fra verftet og vil gå på vannet om ikke mange dagene.

Satser på design

Jeanneau satser høyt på design, og deres nye Sun Odyssey 409 viser nye linjer fra det franske verftet. Båten får også en frekk knekk i skroget mot hekken, slik som de tøffeste regattabåtene. Om dette vil bidra til bedre seilegenskaper er tvilsomt, men det gjør i hvert fall at båten ser topp moderne ut.

Under dekk skal båten bli smartere enn sin forgjenger. Byssa er bak salongen, og skiller seg dermed ut fra konkurrentene Dufour 405, Bavaria Cruiser 40 og Oceanis 40. Stilen under dekk henter elementer og detaljer fra Jeanneaus 57-foter som ble lansert i fjor sommer.

Nyheten får mange skrogvinduer. Nytt er at disse er plassert i forskjellige nivåer. I salongen er de plassert over skapene i salongen, mens de fra akterlugaren og forpiggen er lavere slik at man kan se ot fra køya.

Tre innredninger

Peter Heitmann har nettopp kommet hjem fra møte hos Jeanneau. Han har blitt orientert om den nye båten og gitt meg lov til å lekke nyheten.

40-foteren vil kunne bli levert med tre innredningsalternativer. Den mest etterspurte vil nok bli med to bad og tre lugarer, men om man ønsker mer plass om bord, og færre toaletter, kan man velge en versjon med to lugarer og ett bad, eller tre lugarer og ett bad.

Badet blir veldig stort i følge importøren. Det blir egen dør inn til dusjen.

Bedre seilegenskaper

Båten vil få skinnen til fokka på hyttetaket, slik som de nye Bavaria-modellene. Dette gir en trangere vinkel på fokka, noe som også gir bedre høyde på kryss. Men nyheten fra Jeanneau har ikke vantene til borde slik som mange av dagens båtnyheter. Det gjør at man kan seile med en genua om man ønsker. Det gjør det også lettere å gå frem på fordekket.

Enklere å seil

Nyheten vil også bli den første modellen fra Jeanneau med selvslående fokk som valgmulighet. Flere Jeanneau-eiere har valgt denne løsningen i ettertid og fått dette utstyret montert hjemme. Tysker skjøte er standard. Både genoa skjøtene og storseilskjøte er fort frem til vinsjen ved styreposisjonen. Rormannen kan dermed gjøre det meste uten hjelp. Perfekt om man er få om bord.

Peter Heitmann forteller at prisen ikke er klar før i s slutten av juli, men at den vil ligge på et konkurransedyktig nivå. Jeg tipper den vil ligge et sted mellom Dufour 405 og den nye Bavaria Cruiser 40.

Noen data

Skroglengde 11.98m

Bredde 4 m

Dybde: 2,1/1,55 m

Storseil: 39 kvm