M34 er nominert til Årets båt.
Årets mest spennende regattabåt
Årets mest spennende regattabåt
Årets mest spennende regattabåt

Årets mest spennende regattabåt

M34 er på vannet og vil ble en viktig en-type havseiler i Frankrike. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Tour de France er ikke bare på sykkel. Hver sommer arrangeres også Tour De France Voile. Det blir seilt med en-type båter, og de siste årene har det vært blitt brukt Farr 30 (Som tidligere het Mumm 30), men arrangøren ønsket noe mer moderne og utlyste en designkonkurranse. Vinneren ble M34, et forslag fra Archambault som står bak A31, A 35 og A 40.

Tøffe kriterier

Forslagene til konkurransen måtte oppfylle ekstreme krav. «Tour de France à la Voile» består av en rekke typer seilaser. Det seiles triangelbane, kystseilaser og havseilaser på opp mot 200 nautiske mil. Det tilsvarer tur/retur Oslo-Lyngør.
Båten skal også kunne transporteres på land etter bil. Kjølen skal ikke være for dyp slik at man kan entre grunne havner, og båten skal kunne seiles av et mannskap på fem til seks personer. Prisen skulle også være spiselig.

15 knop pluss

Prototypen kom på vannet 17 juni og ble testet ut av verftet og leverandørene. Båten levde opp til forventningene, og med en vinkel på 130-140 grader i 17 knops vind, slørte båten over 15 knop.29 juni ble båten døpt samtidig som Tour De France voile startet. M34 vil ikke bli brukt i denne regattaen før til neste år. Da kommer det kanskje en slik til Skandinavia også.

– Båten vil koste 120.000 euro inkludert trailer, men uten seile, elektronikk og seil, forteller Per Engdahl i SeaPaw Marine som selger Archambault i Norden. Han håper å få en eller to båter til Sverige i 2011.

M34 er nominert til Årets båt. Du finner listen over de nominerte her.