På iPhone blir det lettere å få oversikt over hvor båten din er. Forsvinner den 300 meter vekk fra hjemmehavnen din, får du en tekstmelding.
Med en gammeldags mobiltelefon får du litt kryptiske meldinger, men du ser lengde og breddegradene til hvor båten befinner seg.
Sporingsboksen er meget kompakt og kan lett gjemmes om bord.

Enkel sporing av båten

Er du redd for at båten din skal bli tatt, så kan Mover være noe for deg.

Publisert Sist oppdatert

I første nummer etter sommerferien planlegger vi å ha test av sporingsbokser til båten. Vi vil teste en rekke produkter, og noen er alt montert. I min båt tester jeg ut den enkel løsning som kan brukes til mer enn bare å sjekke hvor båten er.

Mer enn til båt

Bak «Mover» står selskapet Soko. De startet opp med fotoboksvarslere, og selger en rekke sikkerhetsprodukter for bil. «Mover» har tidligere blitt markedsført for eiere av verdifulle biler, men selskapet ser at det er marked for slik for båt også.

Sikkerhetssone

«Mover» inneholder en GPS og en mobiltelefonsender. Du kommuniserer med boksen via SMS-meldinger. Systemet fungerer slik at når du går fra båten, setter du opp et geografisk gjerde på 300 meter. Kommer båten utenfor denne grensen, vil du få en tekstmelding på at båten din har brutt grensen. Du får også opp lengde og breddegradene til hvor båten befinner seg. Har du en fancy telefon som iPhone vil du få opp posisjonen direkte på telefonens kart.

Sporing

Videre kan du sende melding til telefonen hvor du kan spore hvor båten befinner seg. Det kan være greit om du låner bort båten din til en venn, og vil følge med hvor den befinner seg.

Innbygget batteri

Mover er genial enkel. Med innybygget batteri slipper du å gjøre noe form for installasjon. Du kan hjemme den hvor du vil i båten, så lenge den tar inn GPS-signaler. De går igjennom glassfiber. Med standard oppsett vil boksen sjekke sin posisjon hvert tiende minutt. Med dette oppsettet vil batteriet vare ca 10 dager før det må lades. Sjekkes posisjonen sjeldnere, kan batteriet vare nesten et helt år.

Med i boksen følger det ledning for oppkobling mot båtens batteri, men det krever en kjapp installering. Med båtens batteri kan du sette opp boksen til å sjekke posisjonen oftere om det er ønskelig.

Avtale med Telenor

I min boks sitter det et kontantkort fra Chess, men det er dessverre ikke denne løsningen som blir tilbudt kundene. Mover selges sammen med en avtale med Telenor. Det gjør at boksen kan prises lavere, men man må betale 99 kroner til Telenor hver måned for mobilkortet i boksen. Det er en svært hyggelig pris om sommeren når båten er i bruk, men ikke like hyggelig regninger i vinterhalvåret. Jeg ville personlig foretrukket å kjøpe boksen dyrere, og brukt et kontantkort som jeg kunne ladet etter bruk.

MOVER koster 1990,- ink mva + på 99,- kr pr mnd. Det er da ferdig installert SIM-kort fra Telenor som inkluderer 100 stk SMS i månedsprisen.

Mer enn til båten

Mover kan brukes til mye rart. Skal du på en lang skitur kan du legge den i sekken, slik at de hjemme kan følge med hvor du er. Det fungerer bra så lenge du er innenfor mobilnettet. Du kan festen den på bikkja, eller på bagasjen din på en reise. Mulighetene er store, men prisen du betaler til Telenor gjelder kun i Norge.

SOS-knapp

Den lille boksen har også muligheter for å sende nødmeldinger. Du programerer hvilket nummer som skal varsles om knappen trykkes inn, og vedkommende får en SAS-varsling. Dessverre er det veldig lett å komme borti knappen, slik at falske nødmeldinger kan sendes. Best på iPhone På min gamle mobil blir tekstmeldingene litt kryptiske, men lengde og breddegradene står der, så jeg kan let sete ut posisjonen i kartet. Jeg kan også sende tekstmeldingen videre til min e-post-adresse, og da får jeg posisjonen direkte opp i GoogleMap på min PC. Det ser bedre ut på en iPhone. Selskapet bak Mover har også ambisjoner om å utvikle en egen App som gør at du kan syre boksen enklere enn med SMS-meldinger.

Sporingsboksen kan kobles til båtens 12 volts-anlegg. Det er en hurtigkobling som gjør at du kan ta den med deg å bruke den andre steder. Det følger også med en 240 volts lader. Den bruker USB, som gjør at laderen også kan være til nytte for å lade iPoden, kamera el. Jeg har USB utgang på steroanlegget, som gjør at jeg kan lade boksen via USB-kablen i båten uten å bruke 240 volt.