Satser på avanserte dynamoer

Dynamoer fra Balmar skal være mer effektive og holdere høyere kvalitet en standard dynamo på motoren.

Publisert Sist oppdatert

Store bildet: Palli Gardarsson i Isbåter har båtelektronikk som sitt arbeidsområde.

«More Power Per Gallon», eller mer kraft per liter drivstoff, er slagordet til Balmar. Palli Gardarsson i Isbåter har fått agenturet på de amerikanske Balmar-dynamoene. Han forteller at det er stor forskjell på disse dynamoene, og dynamoene som kommer standard på båtmotorer.

– Standard dynamo er utviklet for å sitte i en bil, forteller Gardarsson. Forskjellen ligger i lagerne og beskyttelsen av dynamoen. Disse er også tilpasset båtmotorens turtall som er lavere enn en bil. Balmar leverer utstyr til US Coast Guard, men også Volvo Ocean race båtene har slike dynamoer, forteller islendingen til Seilas.

Riktig spenning

Man trenger mer en en kraftig dynamo for å lade batteriene effektivt. Balmar har en avansert tre-stegs regulator, som gjør at batteriene alltid får den gunstigste spenningen og strømmen. Det klarer den ved hjelp av sensorer som overvåker batterispenning og temperatur.

For avanserte strømsystemer

Moderne båter har gjerne flere batteribanker. Regulatoren klarer å styre ladningen mellom disse bankene på mest egnet måte. Den vil også klare å lade moderne batterier som AGM, Gel og Lithium Ion på en mer effektiv måte.

Koster mer

En typisk dynamo på 110 amp koster med regulator koster litt over 8000 kroner. Det er over dobbelt så dyrt som en billig dynamo. Men den vil i følge strømeksperten levere mer strøm på batteribanken, samt være mer pålitelig.