202 gram gir minimalt med vekt i mastetoppen. Her teller hvert gram for seilegenskapene, både for å redusere krengning og pitch.
Lanternen har to sett lys. Tricolor nederst og rundtlysende hvit for anker i det øvre laget.
Mine valgmuligheter skalert til ca sammenlignbare størrelser. Øverst til venstre min orginale tricolor, til høyre Aquasignal, nede til venstre Helle og nederst til høyre Lopolight. Breizelec lanternen er enda mindre enn Lopolight.
Elektronikken er støpt inne i epoxy. Lanternen tåler å bli tråkket på.

Fjordens kuleste lanterner

I mastetoppen skal det være lett, men samtidig solid. Fransk leverandør virket som det beste kjøpet. Men å kjøpe dem på nett gikk ikke helt etter min forventning.

Publisert Sist oppdatert

Min kombinerte tricolor med ankerlanterne i mastetoppen har blitt pensjonist. Giganten er stor, trekker mye strøm og har i tillegg knust glass. En ny lanterne med LED-teknologi var det opplagte valget.

Dansk kvalitet

Drømmen har vært løsningen fra Lopolight. De var tidlig ute med LED-lanterner, og har utviklet et designuttrykk som virker svært tiltalende, men prisen har vært for høy. I år har prisen falt, men topplanternen er fremdeles kostbar koster 3.680,- hos Seatronic. Helt OK på en båt av kvalitet, men litt i det høyeste laget for min billige Twostar 36 fra 1986. Lanterner jeg har er i salg fremdeles og koster bare 980,- i samme butikk. Høyden på den gamle laternen er 20 cm.

Billigste alternativene

Aquasignal har den billigste tricoloren i LED i Norge. Den koster 2.690,- hos Seatronic. Men denne løsningen syns jeg er for stor og klumpede. Lanternen er 15 cm høy. Det veier også tre ganger mer enn løsningen jeg har valgt og bruker nesten det dobbelte av strømforbruket.

Nytt i år

Hella har i år kommet med en tricolor med anker. Deres løsning er mer sexy enn Aquasignal, men også dyrere. Hallas NaviLED Trio koster 2.990,-. Denne er også lettere med sine 400 gram og har en høyde på 9,5 cm. Denne ville vært mitt valg om jeg ikke hadde sett lanterner fra Breizelec på Dusseldorfmessen.

Dårlig nettløsning

Damen på standen i Dusseldorf fortalte at de ikke hadde noen distribusjon i Norge, men at man kunne kjøpe lanternene på nett. Ved påsketider la jeg inn en bestilling. Nettsidene så greie ut med en del av informasjonen på engelsk. Prisen på produktene klarte jeg ikke å finne, men det hadde jeg heldigvis notert meg fra messen. Etter å ha lagt inn bestillingen fikk jeg prisen i min handlekurv.

Jeg kunne ikke betale direkte, men fikk en faktura jeg skulle betale. Jeg fikk også en side hvor jeg kunne følge ordren. Min status endret seg ikke, selv etter å ha betalt. Jeg sendte mail, og først etter en uke fikk jeg svar om at betalingen var OK, og at varene ville bli sendt innen kort til. Selv om jeg hadde valgt engelskspråkelig sider, var tilbakemeldingene på fransk.

Nesten en måned

I går dukket det opp en lapp i postkassen hvor det stod at pakken var kommet. Det var en måned etter at jeg la inn bestillingen. Fremdeles står det at min ordre er «under behandling» som status under «min side».

Som smykker

Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det, og det passer i mitt tilfelle. Jeg bestilte også en bauglanterne i tilegg til topplanternen. Begge er like i formen, men topplanternen er litt høyere.

Hele lanternen er en klump epoxy hvor all elektronikken er støpt inni. Denne klumpen er skrudd fast i en aluminiumsfot. Det virker svært solid, men også lett. Tricoloren veier bare 202 gram. Den er også enda mer kompakt enn Lopolighs løsning. Prisen er også bra. Uten moms koster den 1717, og med moms 2146,- med dagens kurs. Etter sommeren får vi se om jeg fremdeles er like fornøyd.

Breizelec har en rekke LED-produkter. Du finner dem her. Mitt råd er å bestille i meget god tid.