Glødepære øverst og LED-pære nederst. LED-pæren var ikke særlig velykket i salongen.
Lyest har en spredning på ca 60 grader.
Lampen fra Biltema er enkel og kompakt med gos lysstyrke og riktig farge.

Biltema holder mål på LED

 Vi har kjøpt inn LED-lampe til båten. Produktet ser lovende ut.

Publisert Sist oppdatert

STORE BILDET: LED-arbeidslampe fra Biltema med typisk kaldt LED-lys til venstre og den nye lampen til høyre.

LED-lys er fremtiden. Teknologien gjør at du bruker ca bare en ti del av strømforbruket i forhold til glødepærer. En 3 watts LED lampe vil dermed kunne sammenlignes med en 30 watts lyspære. Eller har du LED-lanterner vil du bruke like mye strøm på en natt med glødepærer som ti netter med LED.

Kaldt lys

LED har vært lenge på markedet, men det er først i de senere år at markedet har tatt av. Produsentene har klart å lage mer lyssterke dioder, slik at det er først nå man har fått LWED pærer som kan erstatte glødepærer som vanlig belysning. Et annen problem har vært fargen på lyset. LED har ofte gitt ett kaldt blåaktig lys.

Riktig hvitfarge

I fjor kjøpte jeg LED-lyspære for å spare strøm på belysningen. Det ga et ukoselig lys og meget svakt lys. Ubrukelig i salongen, men til nød som leselys for barna. Jeg har en fetoon pære på 43 mm, og hva jeg har hørt skal det nå være mulig å skaffe slike pærer med godt lys.

Biltema reklamerer med at deres LED-lys har en fargetemperatur mellom 3000 og 3500 kelvin, noe som skal tilsvare vanlige glødepærer. Jeg var derfor meget spent på å se hvordan lyset var. Det fungerte bra, og var slik det skal være. Lampen har tre lyskilder som står på en plate som kan reguleres noen grader. Hvert lys er på en watt, så lampen bør tilsvare en lyspære på 30 watt. LED-lys har heller ikke samme spredning som glødepærer. Det virker som lysspredningen på lampen fra biltema er på ca 60 grader.

Satser på LED

Bilteama har i år lansert en rekke LED-produkter for båt. Du kan få dimmerbryter som gjør at du kan regulere lystyrken på lysanelgg med LED-lys, men denne fungerer ikke for lamper med vanlige pærer. Du får også tilsvarende lys med kun en lyskilde samt vribare leselamper. Alle skal ha det riktige varme hvite lyset.

Lampen koster 399,-