VQ 32 har en helt annen filosofi enn Hutting 45
Undervannsskroget på Hutting 45
Hutting 45 er tung og solid.

Konstruktør kommenterer test

 Dick Koopmans star bak linjene på Hutting 45 og har lest vår test i Seilas, og sendt oss noen kommentarer.

Publisert Sist oppdatert

Hutting 45 er testet i Seilas 3 som er nå i salg.

Dick Koopmans har en høy status i Nederland med sine sjødyktige båter. Nordsjøen uten for kysten av Nederland er noe av det tøffeste farvannet man kan seile i på denne jorda. Her der det mye strøm, grunt vann med krappe bølger. Det er i dette farvannet Dick Koopmans konstruksjoner har blitt utviklet. Hans båter spenner fra motorseilere til raske lette båter med inspirasjon fra Open-båtene. Hutting 45 er en tung og solid seilbåter for langturseiling. Konstruktøren mener at vi ikke presiserte kjølsystemet på båten godt nok.

– Båten har ikke opptrekkbar kjøl, men et senterbord. Dette senterbordet har ingen ballast. Derfor vil den automatisk slåes opp når man går på grunn, uten mye kraft på det hydrauliske systemet som har en sikkerhetsventil. Skrogformen er slik at selv om båten ikke har senterbordet nede, vil den ikke drive av på kryss. Her skiller båten seg ut fra Ovni og Allures, og også fra hans siste konstruksjon, Centerboard38, skriver konstruktøren på mail til Seilas.

Koopmans forteller at hans erfaring er at båter som er grunne går oftere på grunn. De må derfor ha en solid beskyttelse for ror og propell.

– Jeg har forskjellig filosofi for forskjellige personer om forskjellige båter. Langturseilere som vil til fjerne strøk med lite mannskap trenger en båt som er enkel å håndtere. Det er for slike mennesker jeg utviklet Hutting 45, forteller designeren. Men jeg har også tegnet raske turbåter og regattabåter som Setijn1133 og VQ 32 som har vunnet regattaer som Round Britain & Irland Race og Bergen Shetland race.

Du finner nettsiden til Dick Koopmans her.

Vil du lese testen kan du laste ned PDF fra vårt artikkelarkiv. Tjenesten er gratis for abonnenter. Du testen her.