Søk i arkivet

Fram får nye 3Di seil og vil væe seilklar i starten av mai.
Fram får nye 3Di seil og vil væe seilklar i starten av mai.
3di seil har blitt testet ut siden 2007. I sommer ble de brukt i Sverige på en Seaquest 36
3di seil har blitt testet ut siden 2007. I sommer ble de brukt i Sverige på en Seaquest 36
Seil i Technora og karbon ertatter Norths typiske kevlar 3DL seil.
Seil i Technora og karbon ertatter Norths typiske kevlar 3DL seil.
Strukturen på Norths nye 3Di seil.
Strukturen på Norths nye 3Di seil.

Kongens nye duk

North kommer med en helt ny teknologi. Første kunde i Norge er Kong Harald.

«Fram XV» er under ombygging for å tilpasse båten IRC. I den forbindelse vil båten få nye seil. Storseilet vil få firkanttopp.
I Norths nye 3Di teknologi ligger ikke fiberne i bunter, men jevnt fordelt langs overflaten. Fiberne er limt sammen, ikke mot et film slik som 3DL-teknologien. – De nye seilene er så nær du kan komme en stiv vinge, forteller seilmaker Pål Tønneson fra North Sails. Seilene er helt stumme.

Les mer om kongens nye planer med Fram her.

Litt dyrere
Pål Tønneson forteller at 3Di teknologien ligger 10 til 20 prosent over tilsvarende 3DL kvalitet. Seilene blir ikke lettere, men mer strekkfaste og vil holde lengre. Vi kan levere 3Di i forskjellige kvaliteter.

Sorte seil på moten
Tønneson forteller at der mest brukte kvalitet, 3DL 600 er på vei ut. – Slike seil syr mest til klasser hvor det er forbudt med karbon, forteller seilmakeren. Disse seilene blir erstattet av 3Dl 580 kvaliteten. Her er duken bygget opp av karbon og Technora. Technora er et armidfiber slik som kevlar, men Technora kan farges svart, slik at de matcher fargene til karbon. En stor fordel med karbon er at fiberne leder varme slik at lamineringen blir bedre. Varme er den del av lamineringsprosesen, forteller Tønneson. Sorte seil er på moten forteller seilmakeren, og North tipasser seg markedet.

Ikke som keiserens nye klær
Kongens nye seil vil ikke bli gjennomsiktig. 3Di duken vil man ikke se fiberne slik som på 3DL seilene hvor fiberne ligger i bunter laminert på transparent mylarfilm. Testprøven til North på Sjøen for alle så ut som en gammel presseining. Du vil heller ikke se forsterkninger for disse laminert inn i duken, slik at seilene vil se ut som en grå plate.
Sommeren vil vise om Norths nye teknologi er kun en hype slik som keiserens nye klær, eller et nytt steg i den riktige retningen.

Les mer om North 3Di her.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen