Søk i arkivet

SkySails lager kite for skip.
SkySails lager kite for skip.

Seiler over Atlanterhavet med motorbåt

Omegasails har utviklet en kite for motorbåter. Nå skal den krysse havet med 30 liter diesel.

Snart vil en motorkatamaran legge ut fra Kanariøyene mot Karibia. Distansen er på 2500 nautiske mil. Den skal prøve å seile i seks knop. Målet er å bruke minimalt med drivstoff, men allikevel krysse uten større forsinkelse. Om bord er det kun 30 liter drivstoff. Blir testen vellykket vil det bevise en ny og effektiv metode å spare drivstoff på.

Kite blir også brukt på skip for å redusere drivstoff kostnader.
Les: Supertankere med seil.

Motorkatamaran
En engelskbygget Catalac motorkatamaran på ni meter ble valgt for formålet. Båten har lite motstand gjennom vannet, og skrogene gjør at man kan ta bedre høyde enn en ett skrogs motorbåt. Med dragen kan man seile opp mot 70 grader med vinden om skrogformen hindrer avdrift. Økt høyde vil man også få med å kjøre litt motor. Med motorkatamaranen er det tenkt å kjøre motoren i le skrog under forhold hvor man ønsker å krysse.

Sparer miljøet
Omegasails drage fungerer fra 7 knops vind, eller 3,5 m/s. Seilet kan brukes for å redusere drivstoffsutgiftene, eller som sikkerhetsutstyr om motoren skulle stoppe. Omegasails kan også brukes på seilbåter ved mastehavari. Med dragen vil man seile uten at båten krenger. Seilet styres ved en elektrisk håndkontroll.

Vi har skrevet om Omegasails før. Les saken her.

Du kan følge katamaranens seilas over Atlanterhavet her.
Video som viser hvordan dragen fungere
 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen