Søk i arkivet

Se vinden langt frem

BMW Oracle kunne se vindskift og kast 1000 meter unna med en avansert kikkert.

Del på Facebook

BMW Oracle kunne se vindskift og kast 1000 meter unna med en avansert kikkert. Under America’s Cup dukker det alltid opp ny teknologi som senere kommer til glede for vanlige seilere. Vinnerlaget BMW Oracle brukte en avansert kikkert som kan måle vindstyrken og retningen 1000 meter borte. Racer’s Edge kikkerten fra Catch the Wind bruker en pulslaser som kan lese bevegelsene til støv og salt over vannoverflaten. Den gir en nøyaktig måling som gjør at seilerene om bord kan se vindskift, og tilpasse trimmen i god tid.

Den 8 kilo tunge kikkerten sender dataene via blåtann, og vindskiftene kan dermed bli plottet inn på navigatørens skjerm. Nøyaktigheten skal være innenfor 0,5 knop. Du kan stille den inn til å måle vinden 400, 700 eller 1000 meter unna. Teknologien bak produktet er utviklet for vindmølleindustrien. Ved å kunne tilpasse motstanden i turbinene i forhold til vindstyrken blir vindmøllene mer effektive. Kikkerten som BMW Oracle brukte koster 150 000 dollar, så selv om kursen er god, så er dette produktet kun en kuriositet. Men med all teknologi. Prisen faller, så kanskje en vakker dag, så blir dette et nyttig taktisk verktøy, eller en sikkerhetshjelpemiddel som varler om farlige vindkast.

Les mer om verktøyet her. Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen