Båten skal ris. Vinger gjør at kroppen kommer lenger ut, noe som gir bedre stabilitet.
Riggen er uten forstag, men sidevant holder den på plass når gennakeren er oppe.
Skarp baug. Gennakeren ligger i en pose under fordekket. Baugsprydet kommer frem når gennakeren heises.
Protypen under prøveseilas.

Neste generasjon enmannsjolle

RS 100 har verdenspremiere i Dusseldorf. 120 båter er solgt ut fra tegninger. Vi har tatt en titt på jolla. Se film.

Publisert Sist oppdatert

Laseren nærmer seg 40 år, og Europajollen enda ti år eldre.

RS 100 er en skiff-jolle for en person. På kryss seiler man med et storseil på 10,2  kvadratmeter, men på slør øker seilarealet til hele ved å heise opp en gennaker. Det skal gi ville seilopplevelser. Seilarealet øker da med 12,5 kvm.

Lettseilt

På RS-standen blir det hevdet at RS100 skal være enkel å seile. I motsetning ti tilsvarende joller på markedet har denne ikke trapes. Men jolla har vinger som gjør at seileren kommer langt ut, og bidrar til et høyt rettende moment.

    Båten kan levers med to seilstrørrelser, 8,4 eller 10,2 kvadratmeter. Med disse seilstørrelsene vil båten passe samme vekt på seilerne som Laser Standar og Laser Radial. Til sammenligning har Laser standard et seilareal på 7,6 kvm.

Avansert

Jolla er bygget i Thailand. Skroget er støpt i epoxy, og veier kun 55 kilo. Det gjør at den er rask, men også enkle å løfte opp på biltaket. Masten er i karbon. Kjølen vippes inn i båten, men dette er mest for å kunne seile den opp på en strand.

Kommer til Norge

Jolla vil bli utstilt på Sjøen for Alle i mars. Så langt er det ikke solgt båter til Norge, men det skal leveres flere båter til Danmark. Prisen er på 8.590 euro inkludert tysk moms på 19 prosent. En standard laser koster 5.000 euro.

Jolla er 4,3 meter lang og 1,83 meter bred.

RS100 kommer fra samme fabrikant som RS Feva som det beggyner å bli flere av i Norge. Les mer om RS Feva her.