Hallberg Rassy 372
Feeling 52
Allures 51
Saare 41
Kåring av Årets Båt: Luksus turseiler

Kåring av Årets Båt: Luksus turseiler

Årets båt blir kåret i slutten av januar. Frem til da kan Seilas’ lesere stemme på sine favoritter. Vi fortsetter med båter fra «Luksus turseiler» kategorien.

Publisert Sist oppdatert

Bildet over viser Jeanneau 57, en av de nominerte i kategorien for Luksus turseilere

Listen over aktuelle båter til nomineringen av årets båt var lengre enn noen gang, så bare det å bli nominert er en seier. Det er vi journalister i juryen som setter opp listen over aktuelle båter. I år var listen på over 60-båter. Bladene som er med er foruten Seilas, Bådnytt fra Danmark, Båtnytt fra Sverige, Die Yacht fra Tyskland, Yachting World fra England, Voile fra Frankrike, Yachtrevue fra Østerike, Swissboat fra Sveits, Yacht & Sail fra Italia og Yate fra Spania.

For å komme på listen må båten være en nyhet. Den trenger ikke være på vannet, men tekniske data og pris må være klar. Verftet må også kunne stille båten til testing i Nederland eller i Barcelona. Det nomineres fem båter i hver klasse, men det plukkes også ut reservebåter. Erfaringsmessig er det ikke alle verft som klarer å stille båt til test.

Ny kategori

Som i fjor blir det delt ut pris for beste familieturseiler, beste luksusbåt, beste skarpseiler og spesiell pris båt. I år vil det også bli delt ut pris i egen kategori for flerskrogsbåter. Under nomineringsmøte ble det lang diskusjon over hvilke kategorier forskjellige båter skule høre sammen under. Utfordringen ble å plassere de store båtene fra billigverftene, og de små båtene fra verftene som leverer kostbare kvalitetsbåter. Løsningen ble å legge størrelse til side, og plassere de store modellene fra masseprodusentene i familieturseilerklassen.

Demokratisk valg

Ut fra listen ble en del båter strøket. Eldre modeller med fornyede detaljer, båter som ikke var klare, eller båter som var for gamle røk først. Dette ble gjort samstemmig. Videre ble båtene delt inn i kategorier hvor alle stemte på hvilke fem som skulle bli nominert. I familieturseilerkatergorien og skarpseiler klassen var det svært mange kandidater og flere sterke båter falt ut. Til slutt satt vi med en liste over aktuelle båter som vi stemte på, og båtene som fikk flest stemmer ble nominert. Det var ekstra mange spennende nyheter i år, så en del sterke kandidater fikk ikke plass på listen. I noen tilfeller skilte kun et poeng. Listen inneholder derfor 25 av over 60 nyheter som journalister i Europa synes er mest spennende og viktige for markedet.

Luksus turseiler

Allures 51

Feeling 52

Hallberg Rassy 372

Jeanneau 57

Saare 41

Du kan lese mer om prøveseilingen her