Bedre marked: Magnus Rassy
Mange nyheter: Even Larsen

Seilbåtsalget i farta

Seilbåtsalget løsnet i høst, og holder god fart inn i det nye året, melder sjefene.

Publisert Sist oppdatert

Eier og leder av Hallberg-Rassy, Magnus Rassy, og Beneteau-forhandler Even Larsen ser lys på horisonten for seilbåtbransjen.

 – Markedet ser betydelig bedre ut nå enn for et år siden, men det er fortsatt vanskelig å spå om fremtiden, sier Magnus Rassy til Seilas. Han sier at det kjente svenske verftet har flere nyheter på gang, men vil ikke røpe detaljene: – Den som lever får se, sier han.

 

- Fra september 2009 har vi opplevd en helt annen optimisme blant kjøperne. Vi budsjetterer i 2010 med en total omsetning på ca 100 millioner kroner, og vi har såpass store ordrereserver nå at vi kan konkludere med at første halvår i 2010 blir bra. For å fullføre 2010 behøver vi imidlertid også et godt høstsalg neste høst, og så lenge markedet forblir rimelig stabilt skal vi bite godt fra oss med attraktive produktserier og mange nyheter, sier Normar-sjef Even Larsen.

 

Nye båter

Høsten 2009 har Beneteau introdusert hele åtte nye seil- og motorbåter over 30 fot. Nettopp for å møte markedet med nye og attraktive modeller i en kommende vekstperiode, forteller Larsen.

 

– At vi i 2010 totalt sett vil oppleve mer fart i markedet enn i 2009 er helt sikkert, men som sagt har høsten for oss vært tilnærmet en "normal" høst med stabilt salg gjennom de fire høstmånedene.

 

– Den største trusselen i dag, som kanskje ikke så mange kjøpere er klar over, er leveringskapasiteten på verftene. Alle de store verftene har i stor grad redusert produksjonsvolumet sitt. Dette betyr igjen en kjedereaksjon i form av redusert bemanning, reduserte lagre av produksjonsmateriell og lavere ordrevolum fra underleverandører som igjen har måtte redusere tilsvarende. Man kan ikke uten videre reversere dette, og selv om Beneteau i dag gjør det de kan for å øke produksjonsvolumet tar dette lang tid. For enkelte modeller ser vi i dag første mulige leveranse i September 2010, men for våre volum modeller kan vi fortsatt levere til sesongen, sier Larsen

 

Trender 2010

Trendene i dagens marked er ifølge Larsen ganske tydelige:

 

- Bedre seilegenskaper på cruisingbåtene

- Mer naturlig lys i salongen

- Mer utstrakt bruk av lyse materialer i interiøret

- Bedre integrasjon av salong / cockpit / badeplattform

- Cockpit defineres i større grad som en del av "boarealet"

 

– Vi kommer etter hvert med mange spennende nyheter i cruisingsegmentet med fokus på det overstående, samtidig som vi vil komplettere First serien under 35 fot, sier Larsen.

Les om utsiktene for motorbåtsalget på batilv.com.