Se under vann
Se under vann
Se under vann
Se under vann

Se under vann

Lowrance har kommet med et svært avansert ekkolodd hvor du kan se nesten fotografiske bilder av bunnen.

Publisert Sist oppdatert

Lowrance nye system gir nesten et fotografisk bilde av bunnen. Flott for fiskere, men det gir også muligheter til å finne gjenstander på bunnen. Amerikanske Humminbird har tilsvarende teknologi og deres system blir brukt av Politiet for å finne dumpede biler. Det kan også brukes for å finne lik.

Lowrance sin StructureScan™ er blitt testet ut i Norge utenfor Egersund. Den er også montert på båten til «A-Team» som har egen blogg. Du kan lese mer om hans erfaringer her.

Pressemelding fra ProNav

Lowrance har tidligere introdusert bredbåndsekkoloddet som gir meget detaljert presentasjon av bunn- og fiskedetaljer. Når man så kombinerer dette med StructureScan™ og Down Scan Imaging™ får man ikke bare utvidet søkeområdet til 180°, men bildene som fremkommer på skjermen gir også svar på hva som faktisk finnes på eller over bunnen, enten det er et vrak av bil, båt, sykkel m.m., pilarer, nesten fotografiske bilder av busker og kratt og selvsagt detaljbilder av fisk og stimer.

”Skanningen” av 180-graders området foregår i en slags vifteform, ved hjelp av både side-skanning og loddrett ned-skanning.

På Lowrance sin HDS serie med ekkolodd (kombiproduktene) kan man til og med få presentert StructureScan™ bildet som ”overlay” på et ordinært ekkoloddbilde, noe som vil gi en enda bedre forklaring på hva som faktisk befinner seg under båten, hvorvidt det som ser ut som fisk, faktisk er fisk.

BEGRENSNINGER

StructureScan™ har begrensninger når det gjelder dybder. Man benytter 2 frekvenser, 800 og 455khz. De mest detaljerte bildene får man på 800khz fra 0 til ca. 50 meter i saltvann, mens man med 455khz kan se enda litt dypere. I ferskvann vil man ha muligheter til å kunne se enda litt dypere. Selv med relativ høy hastighet får man gode bilder. Se link her til en nettside som har lagt ut test gjort i Egersund nå 25. september: http://the-a-team1.blogspot.com/ . Båten som ble brukt under testen tilhører Erling Svendsen, verdenskjent undervannsfotograf, her fra Egersund. Han ga oss følgende uttalelse etter første test: ”Dette ekkoloddet åpner opp for nye dimensjoner og muligheter for virkelig å kunne se hvordan forskjellige formasjoner ser ut under vann. For å lete etter vrak eller fantastiske naturformasjoner og for å finne og skille ut fisk er dette produktet helt suverent. Det kan sterkt anbefales til både fiskere og dykkere.”

HVILKE MARKEDER PASSER DETTE FOR?

StructureScan™ passer for mange markeder. Dette er et ”high end” produkt, og er også litt mer enn bare et ekkolodd. Her får man både bredbåndsekkolodd, side-skanning og loddrett ned- skanning i ett. Man kan spille av bildet bakover i tid og med GPS tllkoblet kan man legge ut veipunkt. StructureScan™ er en black-box som også kan benyttes som såkalt HUB eller nettverksboks med inntil 3 skjermer tilkoblet samtidig. Foreløpig er det Lowrance HDS-serien og Simrad sin nye NSE-serie som kan tilkobles StructureScan™.

StructureScan™ er utviklet for blant annet trollingfiske og annen type fritidsfiske på grunt vann, i saltvann eller ferskvann, til redningsoperasjoner, til dykking og leting etter vrak, til observasjoner i havnebasseng med hensyn til overvåking av kabler, båthus og andre bygg med pilarer, mudring, bygging av brygger og mye mer.

Redningstjenesten, forsikringsbransjen og kartverket er bare noen av dem som kunne hatt god nytte av StructureScan™.