HR 372 seiler overraskende bra.
First 35 kan blil en bestselger fra beneteau
Bavaria 40 Vision er forholdsvis lett å selge
Aldri har interessen for Swan vært større i Norge
Jeanneau 57 er etterspurt hos Heitmann
RM 1200 selger bra, men størst interesse i Sverige
Hanse 320 selger igjen bra i markedet

Optimismen på vei tilbake i seilbåtmarkedet

Etter en lang og tung vinter er det endelig tegn på at interessen for å kjøpe seilbåter er i ferd med å ta seg opp. Importørene rapporterer om flere salg og bra kjøpsinteresse.

Publisert Sist oppdatert

Temperaturen i båtmarkedet i kjølvannet av Sandvikamessen Båter i Sjøen gir importørene den første virkelige pekepinn om utviklingen i båtmarkedene. Etter nesten ett års tilnærmet tørke er det mye som tyder på at kjøpsinteressen er i ferd med å ta seg opp. Frykten for norsk økonomi er betydelig mindre enn på denne tiden ifjor. Rentekuttene har bidratt til forbedret privatøkonomi for mange og mens usikkerheten tidligere manet til forsiktighet, er båtfolket nå i ferd med å innta kjøpsposisjoner igjen.

Vi har snakket med mange av de største aktørene og tilbakemeldingene er nokså samstemte. Vi er over det verste.

Fjord

Markedet er i ferd med å våkne. Etterspørselen etter båter startet allerede etter sommerferien og har skapt et oppstemthet over hele linjen. Best har har salget av de minste båtene, det det er lettest å gjennomføre en hande, vært. Markedssjefen for Fjord AS som dekker Hanse i Sverige og Norge er foreløpig varsom med å gå ut med tall, men rapporterer at interessen er økende både i Sverige og Norge.

Alizé

Alizé forhandler svenske Arcona, franske RM, Allures og Tofinou. Peter Øye forteller til Seilas at det har vært temmelig stille lenge, men at det nå er en helt annen stemning i markedet. Selv har han solgt  to Arcona 430, to 400, samt 2-3 RM 1200 siden messen. RM riktignok til Sverige. Det betyr en omsetnng på NOK 12-13 mill bare i september, et stor tall for det lille importfirmaet. Arcona har totalt solgt 15 430 og melder at det nå kan bli vanskelig å sikre seg båt til 2010 sesongen. Øye fortellere også om økende interesse for aluminiumsbåtene fra Allures og at det norske publikum etter hvert begynner å få øynene opp for aluminiumsbåter til langtursseilas.

Heitmann

Hvert år er forskjellig, sier Peter Heitmann som sier at det har vært vanskelig å konkludere salg på messen, lettere etterpå. Det er mange som sier de vil kjøpe, og antall salg i kjølvannet av messen er bedre enn ifjor, men fremdeles vesentlig mindre enn på et godt år. Det selges mange 36i og interessen er stor for den nye 57 foteren fra Jeanneau. Heitmann rapporterer om rekordfokus på Swan. 1, 2 og 3 plass i Færderseilansen i sin klasse har ikke gått upåaktet hen hos båtkjøperne. - Vi har aldri hatt større interesse for Swan i Norge, sier Heitmann.

X-Yachts

X-Yachts Otto Backe er moderat optimist. Det er langt fra samme trøkk som i rekordåret 2007, men det er solgt for ca. fire mill hittil i september. - Jeg skulle gjerne ha hatt flere salg på blokka, sier Backe som mener det er en stund før markedet stabiliserer seg. Mange sitter på bruktbåter som de vil bli kvitt og X-Yachts tar nå båter i innbytte til garanterte priser. Det må anses som et sunnhetstegn.

Lunde Båt

Norges største båtforhandler har solgt 10 Bavaria-båter siden messen. Det er 40, 35, 38 og 32 som er de meste populære. Haldor Holm mener markedet er på vei opp. Om ikke alt er ved det normale, er salget adskilig bedre enn ifjor.

Normar

Salgsansvarlig for Beneteau i Norge, Morten Herregården har en god følelse etter messen. Salgene har ikke vært som i 2004/05, men mye bedre enn i fjor. Den nye First 35 ble godt mottatt og er solgt i tre eksemplarer hittil i september med mange flere interessenter. Også interessen for First 40 er god og 1-2 salg ligger i luften. Det selges nå 1-3 båter i uken. Størrelsen 31-40 fot går jevnt unna. Normar foretar også formidlingssalg av brukte båter og garanterer en minimumspris for kunder som kjøper nytt. - Dette er en håndterbar risiko, sier Herregården.

Pollen Maritime

Ole-Petter Pollen er svært godt fornøyd med responsen etter båtmessen. Han solgte tre båter under messen for levering i 2010. Det er Hallberg-Rassy 310 og 372 som er bestselgerne, og Pollen merker seg også at bruktbåtsalget er i ferd med å ta seg opp og til akseptable priser. At det nå synes lettere å omsette bruktbåter virker naturlig nok stimulerende på nybåtsalget. Pollen har båter for ca NOK 25 mill i bestilling for levering fra 2010 og fremover og sier han har kommet seg relativt greit gjennom finanskrisen.